Hazai szilvatermesztés és fajtahasználat
dr. Nádosi Ferenc, dr. Peti Erzsébet, Szarka Edit, dr. Lakatos Tamás - 2025-06-19 10:23

Magyarországon a szilvát elsősorban ipari gyümölcsként tartjuk számon. A hazai termés zömét a feldolgozóipar használja fel, elsősorban pálinka és lekvár készül belőle, kisebb részben aszalvány és befőtt.
(Teljes újságcikk képekkel a bejegyzés végén.)
A friss fogyasztásra szánt gyümölcsöt részben helyi piacokon értékesítik, de a nagyobb élelmiszerláncok kínálatába is be tud kerülni. Igazán drámai események az utóbbi években nem borzolták a hazai szilvatermelők kedélyét, sem a telepítési kedv jelentős megugrásáról, sem pedig komolyabb selejtezési hullámról nem érkeztek hírek.
Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ha valós adatok alapján akarunk képet alkotni a gyümölcstermesztés alakulásáról. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közöl ugyan hosszú évekre visszamenően adatokat gyümölcstermő területekről, de ezek a bejegyzett művelési ágra vonatkoznak, ami viszont nem fedi a tényleges földhasználatot, és a termesztett fajokról egyáltalán nem ad információt. Ezen túlmenően a KSH néhányévente részletes felvételezést is végez (ez az úgynevezett Agrárcenzus), ami már sokkal pontosabb képet ad a tényleges termőfelületről, ráadásul fajok szerinti bontást is tartalmaz. Sajnos ez a felmérés sem terjed ki például a termesztett fajtákra. Erre kizárólag a gyümölcsültetvények teljes körű összeírásából szerezhetünk adatokat, de ez legutóbb 2017-ben történt meg, így - nagyon fontos, de még iscsak - pillanatképként tekinthetünk erre az adatsorra.
Ugyanakkor Magyarországon a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény létrehozta a gyümölcsültetvény katasztert, amelybe minden árutermő gyümölcsültetvény létesítését be kell jelenteni, megadva a faj mellett egyebek közt a fajtákat, az alkalmazott alanyt és térállást is. Ennek megfelelően kiváló forrás lehetne az ágazati szintű folyamatok áttekintéséhez, azonban ezt az adatbázist a legtöbb termelő csak az elmúlt években, különböző pályázati kötelezettségek miatt ismerte meg. Így az adatok feltöltése csak töredékes, ráadásul az adatbázist vezető megyei kormányhivatalok megfelelő informatikai háttér nélkül tartják nyilván az adatokat, így országos összesítések sem léteznek.
E nehézségek miatt az előző 25 év szilvafajta-használati trendjeiről kizárólag a Nébih Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya által szisztematikusan gyűjtött faiskolai termelési adatokból tudunk közvetett információkhoz jutni. Természetesen ez az adatsor nem írja le pontosan azt, hogy a hazai termesztők milyen fajtákkal dolgoznak, hiszen az Európai Unióhoz csatlakozásunk óta szabadon lehet szaporítóanyagot behozni más tagállamokból, ráadásul a hazai faiskolák sem csak a hazai piacra termelnek. Ezzel együtt ez az egyetlen hosszú távú adatsorunk, amely adatszerűen bemutatja a fajták népszerűségének változását.
E korlátokkal igyekszünk hiteles, adatokkal alátámasztott képet adni a hazai szilvatermesztés alakulásáról az ezredfordulótól napjainkig.
HÁROM MEGYÉBEN ÖSSZPONTOSUL
A gyümölcstermő terület Magyarországon az ezredforduló óta számottevően csökkent. A gyümölcsös művelési ágú területek nagyságára vonatkozó KSH-adat sor szerint ezen területek hazánk EU csatlakozása óta folyamatosan szűkülnek. A 2004-es több mint 100 ezer hektárról indulva mára alig haladja meg a 80 ezer hektárt a gyümölcs művelési ágú területek nagysága. A tényleges helyzetet ennél pontosabban leíró adat a KSH által végzett időszakos Agrárcenzusból nyerhető, ami a tényleges földhasználatot nézi, nem a művelési ágat. Ez alapján 2010-ben 77 015, míg 2023-ban 71 560 hektár gyümölcsös volt Magyarországon. A KSH tdősoros adatai alapján a szilvaültetvények területe az általános trendtől eltérően nem csökkent olyan mértékben, mint az összes gyümölcsösé. A kétezres évek eleji mintegy 6000 hektárról fokozatosan emelkedett, 2016-ban elérve a 8000 hektárt, jelenleg pedig 7000 hektár a szilvaültetvények összterülete az országban. Ez azzal is együtt járt, hogy az összes gyümölcsön belül nőtt a szilva aránya: 2005-ben alig érte el a 6%-ot, jelenleg viszont 8-9%. Az időszakos Agrárcenzus adatai ettől némileg eltérő képet mutatnak, a részletes adatfelvétel alapján 2023-ban a szilvaültetvények aránya 10,03% volt.
A szilva egyre inkább az észak-alföldi régióban és azon belül is Szabolcs-Szat már-Bereg megyében terem. Az Agrárcenzus részletes adati alapján 2023-ban a szilvaültetvények 32,5%-a ebben a megyében volt, míg ez az arány 2010-ben még csak 20,4% volt. A két másik, jelentős termőfelülettel rendelkező megye, Pest és Bács-Kiskun szerepe csökkenőben van, mind a termőfelület százalékos arányában, mind pedig annak abszolút nagyságában kifejezve. Szabolcs-Szatmár-Beregben 13 év alatt a szilvaültetvények területe mintegy 700 hektárral nőtt, míg Bács-Kiskunban 500, Pest megyében pedig 300 hektárral csökkent. Összességében napjainkban ebben a három megyében található a szilvaültetvények 62%-a.
Az ország 0 nagy éves ingadozást mutat, ami a KSH adatai alapján az 1. ábrán látható (az összes termés a bal oldali skálán, a szilvatermés a jobb oldali skálán). Az országos gyümölcstermésből a szilva nagyjából 40 ezer tonnát tesz ki, azaz körülbelül 6%-ot. Az ültetvények produktivitása ugyanakkor rendkívül alacsony, az elmúlt években a 6 tonnát sem érte el a hektáronkénti termésátlag.
NŐTT AZ OLTVÁNYOK SZÁMA
A hazai faiskolai termelés az ezredforduló után drasztikusan visszaesett, 8 millió oltványról 3 millió alá 2005-re, majd a 2015-2017 környéki átmeneti növekedés után folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, az utóbbi években jellemzően évi 3 millió oltvány alatt maradt. A teljes termelésből a szilva mennyisége és aránya a 2. ábrán követhető (a kék vonal a darabszámot, a piros vonal a százalékos arányt mutatja).
Míg a gyümölcsfaiskolai termesztés csökken, azon belül a szilvaoltványok előállítása emelkedett az ezredforduló óta, maximumát 2014 környékén érte el több mint 500 ezer oltvánnyal, ami több mint duplája volt a 2000-es évek elején regisztrált 200 ezres mennyiségnek. Jelenleg a teljes faiskolai termelésből a szilva valamivel 400 ezer fölötti darabszámmal van jelen, ami a teljes termelés 15%-a. Azaz a szilva jelentősége a faiskolai termelésben az elmúlt 5-6 évben folyamatosan nőtt. A szilvaoltványok zöme az utóbbi években certifikált oltvány.
A fajtahasználatot fajtacsoportonként vizsgáltuk, a következő kategóriákat alakítva ki: Besztercei-fajtakör, csacsaki fajták, angol-amerikai fajták (Stanley, President, Bluefre), német fajták (régebbi és újabb nemesítés egyaránt), ringlók és egyéb fajták Az egyes fajtacsoportok százalékos részesedése a 3. ábrán látható.
Összegezve, a 2000-es évek elején a hazai faiskolák termeléséből a csacsaki fajták csaknem 50%-kal részesedtek, míg a német szilvák aránya alig haladta meg a 10%-ot. Ez az arány napjainkra nagyjából megfordult, a német fajták aránya meghaladja a 30%-ot, míg a csacsakiaké 20% alatt maradt. Az angol-amerikai fajták aránya nagyjából stabil, elsősorban a Stanley-nek köszönhetően; amely a teljes hazai termelés körül belül 20%-át adja. A Besztercei- fajtakör és a ringlók csaknem teljesen kiszorultak a termesztésből, mindössze 3-4%-os a részesedésük.
A fajtahasználati trendeket nagyjából megerősítik a 2017-es ültetvény-összeírás adatai. Ezek alapján az ültetvényfelület 30%-át a csacsaki fajták adták, míg a Stanley részaránya 22% volt. A német fajták közül a Topend Pius 4% körüli aránnyal szerepelt, de a német fajták fa1 iskolai termelése ezt követően futott fel, nagy valószínűséggel ma ennél a 4%-nál sokkal nagyobb arányt mutatna egy újabb ültetvény-összeírás adatsora.
VÁLTOZÓ ARÁNYOK
A korai szilva továbbra is szerepet kap a termesztésben, főként friss áruként. A hagyományos Cacanskaranának jól láthatóan évek óta stagnál a szaporítása (4. ábra). A Topfirst fajtáé viszont évről évre nő, már meg is haladta a C. ranáét. Ennek több oka is van, de elsősorban a szép kék színt kedvelik a vevők. Vannak még ennél is korábbi fajták, mint például a Juna, melynek szaporítása szintén meredeken emelkedik. Ezt a fajtát még nem ismerjük igazán azon kívül, hogy minden eddigi szilvánál korábban terem és jóízű.
A középkorai éréscsoportban továbbra is a Cacanska lepotica dominál, bár egyértelműen csökken a szaporítása évről évre. Valószínűleg ebben a dömpingben nem akarnak a termelők többet telepíteni. Ennél korábbi érésű és nagyon bőtermő, jóízű a Hanka, amelyből néhány faiskola szaporít. Ezzel a fajtával kapcsolatban is további információkra van még szükség. Valamivel későbbi a Topfive, melyet a pálinkakészítők egyre jobban kedvelnek. Keresik ízéért, színéért és egyre többet szaporítanak belőle a faiskolák. A Cacanska /epotica után és a Stanley előtt érik, valószínűleg ez sem hátránya.
A középérésűek közül évtizedek óta letaszíthatatlan a trónról a Stanley, ráadásul úgy tűnik, a Cacanska lepoticával szemben egyáltalán nem csökken a nép szerűsége (S. ábra). A környező országokban is nagyon keresett, ebből van oltványexportunk is. Pedig vannak komoly konkurensei is, például a Toptaste (Kulinaria), melynek szaporítása növekszik, és ízben, tárolhatóságban megelőzi a Stanleyt, valamint hosszan fán tartható. Csökkenőben van a hagyományos Cacanska rodna, amely kiváló ízű, de a vírus-ellenállósága nem kielégítő, különösen az újabb vírusrezisztens és toleráns fajták mellett.
A középkései csoportban jelentős az átrendeződés (6. ábra). A már említett Besztercei-típusoknak a vírus mellett az egyre sokasodó hőségnapok végleg meg adták a kegyelemdöfést, különösen az Alföldön. A Haroma szaporítása elmarad attól, ami indokolt lenne, bár kétségtelen, hogy a hőségnapokat ez a fajta is nehezen viseli. A Jojo továbbra is keresett, de két utódából is egyre többet szaporítanak. Különösen keresett és dinamikusan fejlődő a Joganta, amely méretében, ízében, szállíthatóságában és ellenállóságában egyelőre verhetetlennek tűnik.
A kései csoportban még mindig szerepel a President, sok hibája ellenére keresik. Szaporításában nem várható további felfutás, mert mindkét utóda (Tophit, Presenta) jobb nála. Az Elenát igen lassan szorítja ki a Presenta, pedig ez indokolt lenne (7. ábra).
Az igen kései csoportban vannak a legnagyobb arányban szaporított fajták, a Topend Pius és a Tophit. Előbbit a legnagyobb arányban szaporítják az újabb faj ták közül. Nem véletlen, hiszen ebben az időben lehet a legjobb árakat elérni, különösen, ha hűtéssel párosítják.
Elkerülhetetlennek látszik a fajtaöszszetétel átalakulása. Ráadásul Németországból, Michael Neumüllertől (BayOZ, Bayerisches Obstzentrum) újabb fajták várhatók, melyeket még kevéssé ismerünk, de a kezdeti eredmények nagyon biztatók.
Dr. Nádosy Ferenc, dr. Peti Erzsébet, Szarka Edit, dr. Lakatos Tamás Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközpont