A gyümölcsöző kapcsolat

A szamóca ültetése és gondozása
Palesits Zsolt - 2015-11-05 09:04

Szamócapalántát soha ne telepítsünk közvetlen szamóca után! Legalább 3 évig más növényeket ültessünk a helyére és csak úgy térjünk vissza az adott helyre, még akkor is, ha ez nehezen megvalósítható!

Telepítést csak gyommentes területen végezzünk! Jól érett szarvasmarhatrágyát 30-40 cm mélyen forgassunk a talajba! Ha cserebogárpajor, vagy egyéb talajban élő kártevő nagy számban van jelen, engedélyezett talajfertőtlenítő szerrel pusztítsuk el! A fent javasolt fajták mindegyikének megfelel a 30 cm-es tő és 50 cm-es sortávolság, az ágyásos telepítés esetén. Így két termőéven át szépen karban tudjuk tartani az ültetvényünket.

Telepítés után nagyadagú vízzel be kell locsolni az ültetvényt, ez a legfőbb munka ekkor. Miután a szamóca sekélyen gyökeresedő növény, az év során, ha lankadnak a levelek, ezt többször meg kell ismételni fokozott figyelemmel a gyümölcsérés időszakában is!

Ültetési időpontok

Tápkockás szamócapalánta ültetés esetén, az optimális ültetési idő az augusztus elejét és szeptember közepét felölelő időszak. Lerakatokban szinte mindenhol vásárolható ez a könnyen ültethető szaporítóanyag. A hagyományos zöldpalánta is ekkor ültethető. A frigó palántát általában a termesztők használják. Frigópalántát március elejétől április közepéig érdemes ültetni. Itt feltétlen figyelni kell a helyes ültetési mélységre és arra, hogy a gyökerek mindig függőlegesen álljanak az ültetés után!

Gondozási munkák

Az ültetvény mindig legyen gyommentes, hogy ne kelljen a szamócánknak küzdenie a vízért agresszív gyomnövényekkel! Ezt el lehet érni a fekete fóliás talajtakarással, vagy javaslom a környezetbarát, szalmás sorköz takarást, ahol a szalmát a virágzás kezdetén kell a sorközbe és a növények alá teríteni, 3-5 cm vastagon. Ezzel megóvjuk az érő gyümölcsöket a talajszennyeződésektől, főképp nagyobb záporok esetén, nem gyomosodik el az állomány és a nedvességet is jobban tartja a talaj. A fejlődő indákat, ha nem akarunk szaporítani, folyamatosan távolítsuk el! Így az állományunk nem lesz túl sűrű és nem kell annyi növényvédelmi munkát végeznünk. Folytontermő fajtáknál, ha hoz indát és szeretnénk szaporítani, kipusztult növények pótlására, az első évben javasolt a gyökeres indát az adott helyre átültetni!

A termésérés után, június végén, július elején javasolt, de nem kötelező a lomblevelek eltávolítása. Erre azért lehet szükség, mert a szedés idején nem használunk vegyszereket és felszaporodhatnak a levél foltbetegségek, a lisztharmat és más kórokozók, kártevők. A levágott, megszáradt leveleket égessük el a szalmával együtt, amit ekkor már kigereblyézünk az ültetvényből, hiszen nincs szükség rá.

Növényvédelem

Az ültetvényekben célunk a minimális vegyszer használat kell, hogy legyen! A javasolt szüret utáni lombeltávolítás is ezt célozza. Mégis néha szükség lehet a védekezésre, például a csigák elleni védelmet kell megoldani érési időben, csigaölő szerek használatával. A lombeltávolítást követő új leveleket mindig védjük atka és gombabetegségek ellen, hogy egészségesen teleljenek be, ez lehet az alapja a tavaszi minimális növényvédelmünknek! Az érzékeny fajtáknál (pl. Malling Pearl) használjuk az ajánlott és engedélyezett szereket, mert e nélkül nem lesz gazdaságos a termesztésük. Száraz években a terméséréskor tegyünk ki itatókat a madaraknak és így elkerülhetjük a bosszúságot, hogy a feketerigók és más énekesmadarak a vízigényüket az érő szamócbogyókból pótolják!

Téli és kora tavaszi fagyvédelem: javaslom a fátyolfólia használatát két rétegben, így elkerülhető mind a téli, mind a tavaszi, virágzáskori fagykár.

 

Palesits Zsolt

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább