A gyümölcsöző kapcsolat

Fajtaleírások

Almafajták

 

Buckeye Gala ® Simmons

A Buckeye® Gala Simmons egy Gála mutáció Amerikából. A fajta tulajdonosa a CADAMON.

Közép időben, a Golden Delicious-al megegyező időben virágzik, és 25 nappal az előtt érik. Pollenadói a Braeburn, a Granny Smith, a Cox, a Fuji, a Golden Delicious, az Idared. Fája átlagos növekedésű, jó terméshozamú, valamint alternaciára kevésbé érzékeny és gyorsan fordul termőre. Gyümölcsére a kiváló, intenzív piros fedőszín és a csíkozottság jellemző, édeskés ízű, húsa ropogós és lédús.

A fajta angol nyelvű adatlapját az alábbi linkre kattintva töltheti le:

 Buckeye Gala® Simmons adatlap

Fuji Kiku® FubraxS

A Braun Faiskola nemesítése, kiválóan színeződő új klón. A színeződés kiterjedése is nagyobb, mint az alapfajtának. Édes ízű, nagyon kései érésű alma, a Golden után 22 nappal érik.
Pollenadói: Gala, Golden, Granny Smith, Red Delicious típusú fajták.

Gala Must (Regal Prince) SZB

Gyümölcse igen tetszetős, alakja gömbölyded, mérete középnagy (150-180 g), sötétpiros, mosott fedőszíne szinte az egész felületet borítja. Íze igen kellemes, inkább édes, igen harmonikus. Magyarországon a Gala-sorozatból ez a fajta a legkeresettebb. Az Európai Unióban szabadalom védi a fajtát.

Golden Reinders SZB

Gyümölcse megnyúltabb az alapfajtánál, legjobb fajlagos termőképességű a jelenlegi Goldenek közül. Héja a perzselődésre kevésbé érzékeny. Korán termőre fordul, rendszeresen nagyon bőven terem. Más fajtacsoportok kiváló porzója. Fája ideálisan alakítható, középerős növekedésű.  Az Európai Unióban szabadalom védi a fajtát.

Granny Smith

Gyümölcs színe élénkzöld. Tenyészideje hosszú, a Golden Delicious után 4-6 héttel szedhető. Csak az ország legmelegebb vidékein várható, hogy minden évben biztonságosan beérik. Hűtőtárolóban márciusig tárolható.

Húsvéti rozmaring

A 'Húsvéti rozmaring' régi kedvelt magyar téli almafajta.

A termés héja viaszos, vastag, enyhén zsíros tapintású, így tavaszig könnyen tárolható, és jól tűri a szállítást is. Zöldessárga színű héja a napsütötte oldalon enyhén halványpirosra színeződik. Húsa zöldesfehér, kemény, lédús, enyhén savanykás, fűszeres-illatos. Friss fogyasztásra a legalkalmasabb. A fa erős növekedésű, helyigényes, de bőven terem. Kissé hajlamos a rendszertelen terméshozásra. Termőhellyel szemben nem igényes, a szárazságot is elég jól tűri.

Idared

Az Idared egy amerikai almafajta, világszerte közkedvelt, de csökkenő jelentőségű.  Rendkívül jól tárolható, ezért fő funkciója a kései friss fogyasztási piac ellátása volt. Húsa fehéres, vajszínű, bőlevű, kemény, roppanós. Íze nem jellegzetes, de kellemes, harmonikus, nem túl savas. Gyümölcse nagy méretű, lapított, néha szabálytalan. Héja közepesen vastag, élénkpiros. Gyors puhulásra nem hajlamos, eltarthatósága kiváló. Korán termőre forduló, bőtermő fajta. Középkorai, elhúzódó virágzás jellemző rá, fagyra nem kifejezetten érzékeny. A korona ritkításán túl a gyümölcsritkítást is igényli. Ilyen esetben termésbiztonsága jó, hullásra nem hajlamos. A tárolási betegségekre nem, de a nyomásra érzékeny, így óvatos tárolást igényel. Megporzást igényel.

Jonagold

Az USA-ból származó almafajta; a 'Golden Delicious' fajtának a 'Jonathan' fajta általi megporzásából keletkezett, az utóbbi években már inkább a klónjait szaporítják. Gyümölcse nagyméretű (220-250 g), gömbölyű, nagyon szépen színeződik, Közepesen vastag héját viaszréteg védi. Világossárga húsa laza, lédús, édes-gyengén savanyú, jellegzetesen fűszeres; jobb a zamata, mint a 'Delicious' fajtáé, magháza kicsi. Barnulásra nem hajlamos. Szedése általában szeptember végére, október elejére esik. Külföldi ajánlásokban a 3-5 menetes szedését javasolják. Fogyasztási érettségét tárolótípustól függően 4-10 hónapig is megőrzi. Jó porzófajtái a Jonathan, Idared

A 'Jonagold' almafajta nagyon hajlamos a mutációra, időről időre újabbakat mutatnak be ezekből, pl a Red Jonaprince (leírását lásd alább). Az alapfajtához hasonló klónok színeződése nem intenzívebb, de vírusmentesek és a termőképességük is nagyon jó.

Jonathan Csány1

A Jonathan 'Csány 1' klónjának alapját képező mutáns ágrészt az egykori csányi állami gazdaság munkatársai találták. A legkorábban értékesíthető Jonathan-klón, amely tetszetős gyümölcsei miatt is nagyobb figyelmet érdemel a fajtakörön belül.

Gyümölcse közepes méretű (130-140 g), intenzíven és korán színeződő, Jonathan típusú alma. Augusztus végén - szeptember elején szüretelhető. Húsa tömött, kemény; íze a Jonathanéhoz hasonló. A legsúlyosabb gyümölcsű Jonathan változat.

Akár 4-5 hónapon keresztül is jól tárolható.Termőképessége jó. Betegségekkel szembeni érzékenysége megegyezik az alapfajtáéval.Kölcsönösen jól termékenyül a Golden Delicious és Starking mutánsokkal, az Idareddel.

Mutsu

Gyümölcse: nagy, kissé hosszúkás, hengeres, enyhén bordás. Héja viaszos, világoszöld, éretten sárga, napos oldalán világosbarna. Húsa sárgásfehér, lédús, roppanó, édeskés, kellemes zamatú. Jól szállítható és nagyon jól tárolható. Termesztési jellemzői: későn fordul termőre, termőképessége kiváló. A későn virágzó fajták is porozzák. Pollenje steril (triploid), megporzásra alkalmatlan. Jó termékenyítő fajtája a Jonathán és az Idared. Gyümölcse parásodásra nem annyira érzékeny, mint a Golden Deliciousé, varasodásra viszont kissé fogékony. Fája különösen fiatal korban erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel. Termőre fordulása késői, jó a termőképessége, de alternanciára hajlamos lehet.

Red Delicious Superchief ® Sandidge

A Superchief® Sandidge a Red Delicious rügymutációja. A Golden Delicious-al megegyező időben virágzik és 3 nappal az előtt érik. Pollenadói a Golden Delicious,a Granny Smith, a Gala. Fája nagyon gyenge növekedésű, termőre fordulása átlagos, alternanciára néha érzékeny, nagyon jó terméshozamú. Gyümölcse intenzív vörös fedőszínű, húsa fehér színű és kemény, íze édes és 100%-os a fedőszín borítottsága.

A fajta angol nyelvű adatlapját az alábbi linkre kattintva töltheti le:

 Red Delicious Superchief® Sandidge adatlap

Red Idared

Korán színeződő, szinte teljes fedőszín borítottságú, francia szelekció. Jonathán- típusú almafajta, a magyar fogyasztók egyik kedvelt fajtája. Gyümölcsei enyhén lapítottak, nagyok vagy igen nagyok. Élénkpiros mosott fedőszín jellemzi. Húsa fehér roppanó, savas aromájú. Október elején szüretelhető és nagyon jól tárolható. Fája középerős növekedésű, könnyen alakítható koronájú.
Porzói: Golden, Jonathán, Gala.

A fajta angol nyelvű adatlapját az alábbi linkre kattintva töltheti le:

 Red Idared adatlap

Starking

A 'Starking Delicious' almafajtát a 'Delicious' rügymutációjaként fedezték fel. Gyümölcsei tetszetősek, középnagy-nagy méretűek.alakjuk megnyúlt, kúpos, húsuk sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leves; erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű. Közepesen jól tárolható (a tárolás során kásásodásra hajlamos), de gyümölcse megfelelő körülmények között akár márciusig is élvezhető marad. Korai szedése esetén a tárolás alatt héjbarnulás alakulhat ki. Húsa (túl)éretten kásásodásra hajlamossá válik (a tárolás vége felé lisztesedik). Hűtőszekrényben is megmarad hosszabb ideig. Virágzása késői. Porzófajtái: Gala, a Golden Delicious-klónok, Jonathán, Idared.

Tenroy 'Royal Gala'

A Gala alma fajták egyike. Termései tetszetősek, középnagyok, sárgás héjuk narancspiros fedőszínnel borított. A gyümölcsök jellegzetesen aromásak, zamatosak, édesek, harmonikus ízvilágúak. Lédús, ropogós almafajta. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra. Az almák augusztus közepén, szeptember elején érnek, szüretelhetők. A hideget remekül tűri, későn virágzik. Porzói: a Jonathan', Granny Smith, Red Delicious, Golden Delicious. 

Topaz SZB

Varasodás- rezisztens, kiválóan tárolható fajta. Közepes, vagy ritkábban nagy, sárga alapszínű, narancssárgás piros csíkozottsággal, vagy mosott fedőszínnel, bőtermő fajta.
Gyümölcs lapított gömb. Október közepén éri el a szedési érettségét. Kiválóan tárolható, még otthono körülmények között is! A német bio- almaültetvények legmeghatározóbb fajtája. Magyarországon szabadalmi oltalom alatt áll.

Véralma

A véralma véletlen keresztezés „terméke”, sok változata ismert. Ágai enyhén vöröses színűek, a tavaszi levelek is rózsaszínűek. A gyümölcs húsa a héj alatt pirosas, íze édes, édes-savanykás, magas vas és antioxidáns tartalommal. Szeptember közepétől érik. Öntermékeny.

Watson Jonathan

10 nappal az M41 után érik, a legnagyobb méretet elérő Jonathan klón. Közel teljes fedőszín borítottsága van. Lisztharmat és baktériumos ágelhalással szemben érzékeny, de a magyar klimatikus adottságoknak nagyon megfelelő fajta.

Wilton’s Red Jonaprince

Jelenleg, talán a legfelkapottabb Jonagold mutáció. Rendszeresen és bőven terem. Korán szedhető, szeptember 3. harmadában, 90-95%-s élénk sötétvörös fedőszínnel. Héja nem túl viaszos, húsa kemény, jó cukor-sav arányokkal. Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy, enyhén megnyúlt gömb alakú. Mint minden Jonagold, triploid. Jó porzója lehet pl. a Golden ReindersSZB. Hosszan tárolható. Fája erős növekedés, nagy koronát nevel.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább