A gyümölcsöző kapcsolat

Gála almafajták összehasonlítása
Palesits Zsolt - 2015-12-01 10:28

A CTFL kísérleti üzeme az új fajták értékelését végzi a faiskolákkal együttműködve. A nemesítést és az alapkutatást az INRA csinálja.

Kutatómunka a francia CTFL kísérleti üzemében, Station d'expérimentations fruitičres

A CTFL kísérleti üzeme az új fajták értékelését végzi a faiskolákkal együttműködve. A nemesítést és az alapkutatást az INRA csinálja. A kísérleti üzemben a faiskoláktól kapott fajta újdonságokat tesztelik: termőképesség, betegség ellenállóság (növényvédelmi kérdések: varasodás, nektria, Glöospórium tárolás során, levéltetvek, almamoly, stb.), gyümölcsritkítás, metszés, szedési idő és más fontos szempontok szerint. 6 hűtőjük van, normál és CA-hűtéssel, így a post harvest tulajdonságokat is tudják értékelni. Cél, hogy a termesztőknek iránymutatást tudjanak adni.

Korszerű jéghálóval ellátott, csepegtető és fagyvédő öntözéssel felszerelt modell ültetvényeikben még a bio-termesztés lehetőségeit is tesztelni tudják.

A fajtacsoportok közül kiemelt figyelemmel tesztelik a Gala és a Golden fajtacsoportot, de figyelnek a Braeburn, a Pink Lady, Granny Smith, Tentation fajtákra és mutációikra, valamint a rezisztens fajtákra is. (pl. Ariane, Choupette, Opal, Jazz)

Nézzük először a Galakat, mit mutatnak ezen a termőhelyen, van-e számottevő különbség köztük!

Jelenleg a telepítők nagy része Brookfield Galat szeretne telepíteni, mérete és színe is nagyon megnyerő.

Brookfield Gala alma
1. kép Brookfield Gala

A Galaval sötétpirossal mosott Gala. Akár egy szedéssel is leszedhető, DK- Franciaországban termelik, északabbra a színeződésével nem elégedettek. Ha két szedéssel szednék, a második szedésnek jobb lenne az íze, az első szedés ízében elmaradhat a kontroll Galaktól. De, a színe alapján már 3 hete szedhető lenne. Az ázsiai és az arab országokban lehetne termesztésbe vonni.

Galaval alma
2. kép Galaval

A Jugala legfontsabb tulajdonsága az, hogy 4-5 nappal előzi érésben a Brookfield Galat, így a szedési csúcs kissé széthúzhatóvá válik.

Jugala alma
3. kép Jugala

Ny-európában kedvelt Gala klón a Bookeye Gala is. Itt is szeretik. A termesztőknek az itteni kutatók azt javasolják, hogy több Gala fajtát telepítsenek, ne egy mellett tegyék le a voksukat. A Galak általában nem repedékenyek, esetleg nagyon meleg nyáron, 20 mm-nél több eső hatására repedhetnek fel.

Bookeye Gala alma
4. kép Bookeye Gala

Tehát, ember legyen a talpán, aki a Galak közül választani tud, úgy hogy ne maradjon magában bizonytalan, a választása felől!

Gala modell-ültetvény Jeromine porzóval
5. kép Gala modell-ültetvény Jeromine porzóval

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább