A gyümölcsöző kapcsolat

Ismerkedjünk a japánszilvával!
Pullulo faiskola - 2017-10-17 15:14

Sokáig úgy vélték, hogy a japánszilva kizárólag az északi szélesség 45 fokáig termeszthető, ami Európában a mediterrán országokat jelenti. Az ettől a határtól északabbra fekvő termőterületek közül Magyarországot tartották alkalmasnak a különböző fajták termesztésére.

A világ 8-10 millió t/év szilvatermésének nagy része Kínából származik, ahol túlnyomórészt a japánszilva különböző fajtáit termesztik (Prunus salicina Lindl.). Kína termelése a becslések szerint 6 millió t/év, az amerikai kontinensen 1,5 millió tonnát termesztenek, míg Európában, főleg a mediterrán övezetben 1 millió tonnát. A nemes szilva vagy európai szilva (Prunus domestica) mennyisége világszerte meghaladhatja a 2 millió tonnát, melynek jelentős részét Európában termesztik.

Európában országonként változik a fogyasztók igénye a szilva ízét illetően. Jelenleg nincs egységes mérési rendszer a szilva minőségére vonatkozóan. Németországban elsősorban az étkezési szilvát keresik. Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban a desszert fajtákat kedvelik, amelyek nagy szeműek, kemény húsúak és könnyen csomagolhatók. Svédországban és az angolszász területeken a világos színű fajták terjedtek el; ezek közé tartozik a Queen Victoria, az Excalibur és a Victory

A balkáni országok (Szerbia, Macedónia, Bosznia, Horvátország, Szlovénia, a jugoszláv utódállamok) területén főként étkezési szilvát (Stanley, Valijevka) termesztenek, elsősorban aszalt szilvának. Romániában és Bulgáriában a szilvahimlőre (sharka vírus/PPV) rezisztens fajtákat termesztik, tekintet nélkül a gazdasági értékükre. A balti államokban, Fehéroroszországban és Ukrajnában a Közép- és Nyugat Európában kevésbé kedvelt fajtákat termesztik. Ezeket a fajtákat alapvetően a japánszilva és a cseresznyeszilva keresztezésével állítják elő. A termésük vagy egészen világos, apró szemű, gyenge minőségű, vagy nagy szemű, és a japánszilvára illetve a Reine Claude-ra hasonlít.

A japánszilva termőterületének változása

Sokáig úgy vélték, hogy a japánszilva kizárólag az északi szélesség 45 fokáig termeszthető, ami Európában a mediterrán országokat jelenti. Az ettől a határtól északabbra fekvő termőterületek közül Magyarországot tartották alkalmasnak a különböző fajták termesztésére. A globális felmelegedés elmúlt három évtizedben tapasztalható hatása miatt azonban új lehetőségek nyíltak a szilvatermesztés területén. A termeszthetőség határa kitolódott az északi szélesség 50-55 fokáig, így Kanada és Lengyelország is egyre nagyobb lehetőséget lát a szilvatermesztésben. A lengyel termesztők is jó minőségű gyümölcsöt produkálnak, főleg az alábbi japánszilva fajtákból: Amber, Friar és Angelino - ezek korábban csak a mediterrán területekre voltak jellemzők.

A japánszilva és a cseresznyeszilva keresztezése

A tapasztalatok szerint a japánszilva és a cseresznyeszilva (Prunus cerasifera Rhrh) keresztezésével is jó eredményeket lehet elérni az északabbra fekvő területeken. Ezekre a gyümölcsökre a világos héj és a gyakorta vörös hús jellemző. A hagyományos japánszilvákhoz képest ellenállóbbak a faggyal szemben. Az alábbiakban a nemzetközileg bevált japánszilva fajták kerülnek bemutatásra. A fajták kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy az egyes változatok másként viselkedhetnek az eredeti termőhelyüktől eltérő talaj- és éghajlati viszonyok között, ezért a közölt termesztési- és fogyasztói adatok is eltérőek lehetnek.

A legelterjedtebb japánszilva fajták

Oishi-Vase

Desszert szilva fajta, eredete nem teljesen ismert, az Egyesült Államokban termesztik. A gyümölcsök korán és meglehetősen egységesen érnek, július huszadika tájékán, súlyuk kb. 38g. A héj vékony, erős, borvörös színű. A gyümölcs tetszetős küllemű és ízletes. Jó termőképességű, a kétévenkénti termőrefordulás nem jellemző. A gyümölcsök egyenletesen oszlanak el az ágakon. A termőképessége elmarad a többi korán élő fajtáétól. Jó porzója a cseresznyeszilva és a faj különböző változatai.

Gauota

Vélhetően Amerikából származik. Átlagos növekedésű, a korona széles, korán virágzik. A gyümölcshozó ágak jellemzően két-három évesek. A gyümölcsök súlya kb. 55g, alakjuk kerekded, enyhén ovális. A viaszos fényű héj világossárga színű, borvörös bemosódással. A húsa ízletes, krémesen édes és nagy konzisztenciájú. Magvaváló, kisméretű maggal. Július közepén szüretelhető. Ha tovább marad az ágon, akkor túlzottan édessé válik és darazsak támadhatják meg. A Hermannal egy időben kerül piacra, néhány nappal a Cacanska Rama előtt. A hatékony beporzás érdekében más japánszilva vagy cseresznyeszilva változatokkal együtt kell telepíteni. A kéreg és a fás rész érzékeny a baktériumos fertőzésre.

Shiro

Amerikai fajta, eredete nem teljesen ismert. Erős növekedésű, széles és sűrű koronát növeszt. Telepítés után nem sokkal termőre fordul, jól és egyenletesen terem. A túl nagy hozam minőségi romláshoz vezethet, ezért virágzás utáni ritkítás és nyári metszés javasolt. Túlságosan tömör és nedves talajon nehezen nő.

Keresztbeporzást igényel. Jó porzói a korai virágzású japánszilva fajták, mint a Santa Rosa és a Satsuma, illetve a vad cseresznyeszilva. Július végén-augusztus elején szüretelhető. Szimmetrikus szív alakú gyümölcse viszonylag nagy, mintegy 40g tömegű. Héja sárga színű, nagyon vékony, de ellenálló. Húsa sárga, lédús és ízletes. Meleg, kiemelkedően napsütéses nyarakon kifejezetten zamatos, míg hűvösebb, esős nyarak után romlik az íze. A mag egészen kicsi, nehezen válik el a hústól.

Santa Rosa

Amerikai fajta, 1920-óta ismert. Erős növekedésű, koronája széles és sűrű, könnyű, hosszúkás levelekkel. Nem sokkal a telepítés után termőre fordul. Nagyon korán virágzik, ami növeli a tavaszi fagykár esélyét. Gyümölcse nagy, kb. 60g, (a lengyelországi klíma alatt augusztus első felében szüretelik). Enyhén aszimmetrikus, kerekded alakú. Héja rózsaszínűtől sötét bíborszínűig terjedhet. Húsának színe a vöröstől a borvörösig terjedhet, szerkezete zselatinszerű, lédús, zamatos és erős aromájú. Magja kisméretű, hosszúkás és sima felületű - ennek ellenére nehezen válik el a hústól. Különösen érzékeny a szilvahimlőre (sharka vírus/PPV), ezért csak olyan termőterületre javasolt, ahol a fertőzés veszélye minimális.

Vanier

Kanadai fajta, amelyet két régebbi amerikai japánszilva (Burbank és Wickson) keresztezéséből alakítottak ki. Jó növekedésű, kifejezetten életerős és nagyméretű, sötét levelek jellemzik. Nem érzékeny a baktériumos fekélybetegségre sem a moníliás gyümölcsrothadásra. Korán virágzik és öntermékeny. Porzói kizárólag korai virágzású japánszilva fajták lehetnek: Shiro, Kometa, illetve különböző cseresznyeszilva fajták. Augusztus első felében érik. Gyümölcse nagy (40-50g), szép színének köszönhetően igen tetszetős: héja sárga vagy narancssárga vöröses rózsaszínű bemosódással. Húsa sárga vagy halvány rózsaszínű, lédús és aromás. Magja kisméretű, hosszúkás és sima felületű - ennek ellenére nehezen válik el a hústól.

Formosa

Meglepően sűrű levélzetű amerikai fajta. Erős növekedésű, zárt koronája piramis alakú. Önmegtermékenyítő, elfogadható hozamú, azonnal termőre fordul, amint a gyümölcshozó ágak elérik a két-három éves kort. A gyümölcs nagyjából 90g, szív alakú jellegzetes kidudorodással. Augusztus közepén szüretelhető. Héja a vöröses rózsaszíntől a borvörösig terjed, felületén fehér viaszréteg képződik. Húsa sárga, kellőképpen ízletes és aromás. A mag közepes méretű és nehezen válik el a hústól.

Elsősorban korai érésű gyümölcse miatt kedvelik. Hobbikertészeknek korlátozás nélkül, míg üzemi termesztésre csak korlátozott mértékben ajánlott. A levéllyukasodás (Clasterosporium carpophilum, Pseudomonas syringae, Stigmina carpophila) sok japánszilva fajtával ellentétben nem jellemző.

Ozark Premier

A fajtát Missouriban alakították ki 1946-ban. Erős növekedésű és gyorsan termést hoz. A korona ágain sok megnyúlt levél található, ami jellemző a japánszilvára. Érzékeny a levéllyukasodára. A korai virágzás ellenére a virágok tavaszi elfagyása nem jellemző. A gyümölcs augusztus közepén érik. Önmegtermékenyítő. Jó porzói a Santa Rosa és a Friar. Gyümölcse nagy, kerekded alakú, meghaladja a 100 grammot. Héja zöldessárga és erős. Az érett gyümölcsön kifejezetten tetszetős, rózsaszínes, foltszerű bemosódás és szürkéskék viaszbevonat látható. Húsa kemény, lédús, aromás és kifejezetten ízletes. A nagy méret és a világos bemosódás ellenére is kedvelt a fogyasztók körében.

Chinka

Kínai fajta, eredete nem ismert. Megfelelő ritkítást követően a gyümölcsök elérhetik az 50-60 grammot. Igen tetszetős, héjuk rózsaszínes-vöröses-barnás hatású. Augusztus végén szüretelhető. Húsa a rózsaszíntől a sárgáig terjedhet, édes-savanyú íze magasan az átlag fölé helyezi: nem túl intenzív, kellemes és frissítő. Magvaváló, ami a japánszilva fajtákra nem jellemző. Hobbikertészek és termesztők számára egyaránt javasolt. Esős évben érzékeny a moníliás gyümölcsrothadásra.

Fortune

Amerikai fajta. Elfogadható növekedésű, piramis alakú koronája nyitott és kellőképpen széles. Korai virágzású, levelei ősszel sokáig fennmaradnak. A tapasztalatok szerint ellenáll a fagynak. Viszonylag korán virágzik. Nem öntermékeny, ezért idegen pollent igényel. Jó porzói a Santa Rosa, a Black Amber és a japánszilva-cseresznyeszilva hibridek. Gyümölcse nagy (kb. 90g) és szeptember elején szüretelhető. Héja vastag és erős, intenzív rózsaszínes bemosódással. Húsa sárga, kifejezetten ízletes és enyhén aromás. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. Jól bírja a szállítást és hidegben hosszú ideig tárolható. Hobbikertészeknek és üzemi termesztésre egyaránt javasolt.

Casselman

Elfogadható növekedésű amerikai fajta. Koronája széles, megfelelően korán virágzik. Keresztbeporzást igényel. Jó porzói: Laroda, Friar, Angeleno és a cseresznyeszilva.

Szeptember közepén szüretelhető. Gyümölcse nagy (78-80g), ovális alakú, színe egyenletes, kifejezetten tetszetős küllemű. Héja sötétvörös, viaszos bevonatú. Húsa sárga, kellőképpen tömör és kiemelkedően zamatos ízű. A gyümölcs kevésbé tetszetős, mint a többi japáncseresznye változat. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. A kétévenkénti termőrefordulás nem jellemző, a baktériumos fertőzésre nem érzékeny.

Black Amber

Az amerikai és a mediterrán termőterületek egyik legkedveltebb japánszilva fajtája. Átlagos növekedésű. A korona nem kifejezetten sűrű, sok keskeny, megnyúlt levele van. Korán virágzik és idegen pollent igényel. Jó porzói a korai virágzású japánszilva fajták, mint a Santa Rosa, a Friar és a Queen Rosa, illetve a cseresznyeszilva. A gyümölcs nagy, súlya kb. 65g. A héja vékony és vöröseskék, húsa sárga, tömör, ízletes és aromás. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. Meleget igényel. (Lengyelországi klíma alatt szeptember közepén szüreteleik).

Angeleno

Erős növekedésű, dús levélzetű koronája nyitott. Korai virágzású, keresztbeporzást igényel. Jó porzói a korai virágzású japánszilva fajták, mint a Friar, Santa Rosa, Laroda és a Black Star, illetve a cseresznyeszilva. A gyümölcs kerekded formájú, aszimmetrikus és enyhén lapított, súlya kb. 50g. Október elején szüretelhető. Tetszetős küllemű, a héj vöröseskék, vékony, kevés a látható paraszemölcs. A hús színe narancssárga, kellőképpen lédús és zamatos. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. Az időjárás jelentősen befolyásolja az ízét: napos, meleg nyarakon kellemes ízű, hűvös, esős nyarakon azonban romlik az ízminőség. Meleg éghajlatra javasolt. Levéllyukasodásra mérsékelten érzékeny.

Friar

Szintén amerikai fajta, jellemzően Kaliforniában termesztik. Átlagos növekedésű és korai virágzású. Keresztbeporzást igényel. Jó porzói: Santa Rosa, Laroda, Casselman és a cseresznyeszilva. A gyümölcsök gömb alakúak, súlyuk kb. 70g. A héj vékony, barnás-kék színű fehéres bevonattal. Húsa sárga és kellemes ízű, a kisméretű magot nehéz elválasztani tőle. Októberben szüretelhető. A gyümölcs minősége és a szüretelhetőség időtartama nagymértékben függ az időjárástól. A meleg, napsütéses nyarat követően a gyümölcs ízletesebb, mint a csapadékos, hűvösebb nyarak után. Meleg éghajlatra javasolt, illetve meleg mikroklímájú területekre. Intenzív kezelést igényel levéllyukasodás ellen.

Kometa Rannaja

A Kometa Rannaja vagy más néven Kometa Wczesna a szakemberek szerint a Kometa Kubanskától származtatható. A koronaszerkezet, a gyümölcsforma és a levélalak szempontjából egyedinek tekinthető. Könnyen metszhető, terebélyes koronát növeszt. A Kometa Kubanskához képest a termőágak kevesebb termést hoznak, a gyümölcsök eloszlása egyenletesebb. A gyümölcs nagy, mintegy 38-40g, ami azt jelenti, hogy átlagosan 5-8 grammal nehezebb, mint a Kometa Kubanska gyümölcse. Egységes borvörös színű, ami lehetővé teszi az együtemű szüretelést. A szüretelési időszak július 15-18. Ezzel néhány nappal megelőzi a Kometa Kubanskát, és a kései édes cseresznye fajtáknál – Kordia, Regina - is korábban kerül piacra.

Kometa Kubanska

A fajtát a Krím-félszigeten állítják elő, csemetekertekben. Hibrid fajta: a Skoroplodnaja, a japán-usszurijszk szilva és a Pionierka cseresznyeszilva keresztezéséből jön létre. Nem túl erőteljes növekedésű, fagytűrő és kifejezetten életerős. Koronája terebélyes, nincs határozott formája. Már a telepítést követő második évben termőre fordul. Egyenletes, jó termő.

Nagy előnye, hogy a virágok a korai virágzás ellenére szinte sosem fagynak el. Hátránya viszont, hogy az ágak túl sok gyümölcsöt hoznak egyszerre, ami a minőség rovására megy, a korona pedig gyorsan deformálódik, mert a gyümölcsök súlya lehúzza az ágakat. A virágzás előtti vagy utáni metszés nem jelent megoldást, mert nem befolyásolja a gyümölcsök számát. Ennek ellenére kedvelt fajta, mert korán piacra vihető, közvetlenül a cseresznyét követően, de még a korai szilvafajták előtt.

Öntermékeny, de javítja a hozamot, ha idegen pollenadó is van a közelben, mint például a Najdiena vagy a cseresznyeszilva. A szüretelési időszak július 18-21. Egyenetlenül érik, ezért két-három ütemben kell leszedni. A gyümölcs mérete változó, de alapvetően nagy szemű, a súlya nagyjából 30g. Enyhén ovális, gömb alakú. A héj színe sárga, helyenként borvörös foltokkal, ami különösen tetszetőssé teszi.

Sliwowidnaja

A gyümölcs színe barnás-kék, megnyúlt, hengeres alakú, súlya nagyjából 29g. Július végén szüretelhető. Húsa kompakt, lédús és az íze a sárgabarackra emlékeztet. Magja átlagos méretű, és könnyen elválik a hústól. Elsősorban hobbikertészeknek ajánlott. Különleges alakú és ízű gyümölcse miatt az agroturisztikai értéke is jelentős.

Siniczka

Ukrán fajta. A gyümölcs ovális alakú, súlya hozzávetőleg 32g. A héj sötétkék színű. A szüretelési időszak július 20-22.

Czernuszka Rannaja

Kisméretű gyümölcse kerekded formájú, súlya nagyjából 35g. A szüretelési időszak július 20-25. A héj színe sötétbarna, szinte fekete. A hús színe halvány rózsaszín, édes-savanyú íze különösen kedveltté teszi. A külleme kifejezetten dekoratív. A mag nehezen válik el a hústól. A gyümölcshús erőteljes színe és a korai érés miatt a telepítése elsősorban agroturisztikai megfontolásból javasolt, korlátozott mértékben.

Deserowa Wczesna

A gyümölcs közepes méretű (nagyjából 38g), alakja enyhén lapított (korong forma). Egyenletesen érik, július 20-22 környékén. A héja bíborszínű, a gyümölcshús pedig sárgás-rózsaszín. Húsa kompakt és kellemesen zamatos. Magja kicsi, és nehezen válik el a hústól. Jó termő, különösen ajánlott hobbikertekbe és agroturisztikai célra. Kisüzemi termesztése is javasolt.

Obilnaja

Közepes méretű gyümölcse ovális alakú, súlya 36-40g. Július 20-30. között szüretelhető, jellemzően egy héttel a Ruth Gerstetter után. A héj színe mély borvörös, a húsa vöröses-sárga vagy rózsaszín, íze kifejezetten kellemes. Magja feltűnően kis méretű, és nehezen válik el a hústól. Jó termő, számos nyugat-európai országban is termesztik, köztük Olaszországban és Franciaországban. A gyümölcs külleme alapján hobbikertészeknek és üzemi termelőknek egyaránt ajánlott.

Skoroplodnaja

A gyümölcs ovális alakú, súlya körülbelül 30g, jellemzően augusztus 1-10. között érik. Héja feltűnő rózsaszín. A húsa sárgászöld árnyalatú, lédús és kifejezetten kellemes édes-savanyú ízű. Jó termő, különlegességét az adja, hogy a többi világos színű fajta előtt szüretelhető. Alapvetően hobbikertészeknek ajánlott.

Kometa Pózna

A fajta vélhetően a Kometa Kubanskával áll rokonságban, és a krím-félszigeti kutatóközpontban állították elő. Meglehetősen gyorsan nő és kompakt koronát növeszt. Az egyéves hajtások erősebbek, mint a Kometa Kubanska hajtásai. A levélfelület nagysága a többszöröse a fent ismertetett két Kometa fajtáénak. A gyümölcs a Kometa Kubanska gyümölcsére hasonlít, meglehetősen elnyújtott, a súlya elérheti a 35 grammot, és csak néhány nappal később szedhető, augusztus 1-5. között. Húsa kellemes édes-savanyú ízű, magja közepes méretű, és nem választható el teljesen a hústól.

Ewrajza

Átlagos növekedésű, számos vékony hajtást hoz. A gyümölcs körülbelül 40g, és augusztus közepén szüretelhető. Héja vékony és borvörös színű. Húsa zöldessárga árnyalatú, lédús és kellemes édes-savanyú ízű. Magja kisméretű, és könnyen elválik a hústól. A gyümölcs meglehetősen puha, hosszú távú szállításra nem alkalmas. Jó termő, hobbi- és üzemi termesztésre egyaránt javasolt.

Tatjana

A gyümölcs hozzávetőleg 53g. Augusztus 10-20. között szüretelhető. Héja sárgás-rózsaszín, borvörös bemosódással. Húsa kompakt és nem kifejezetten lédús. Gazdasági értéke elhanyagolható, színe miatt elsősorban esztétikai jelentőséggel bír.

Zurna

Gyümölcse átlagos méretű és kerekded alakú, súlya nagyjából 38g. Egyenletesen érik, augusztus közepén szüretelhető. Héja vékony, színe halvány vöröses-rózsaszín, erőteljes japánszilva íz jellemzi. Magja kisméretű, nehezen válik el a hústól. Jó termő, de alapvetően hobbikertészeknek ajánlott, ugyanakkor az egyedi helyi igények ismeretében kisüzemi termesztése is javasolt a piaci kereslet kielégítésére. Agroturisztikai célra tökéletesen megfelel, ahol a gazdasági érték háttérbe szorul.

Gek

A fajtát a Krím-félszigeten állították elő a Skoroplodnaja, a cseresznyeszilva és az Otlicznica keresztezésével. Keresztbeporzást igényel. A gyümölcs körülbelül 30g. Húsa sárga színű, jellegzetes szilvaízű, nem lédús. Augusztus közepén szüretelhető. Magja kisméretű, és csak részben válik el a hústól. Kifejezetten jó termő, elsősorban hobbikertészeknek ajánlott. Lassú növekedésű, a gyümölcs hosszabb ideig az ágon hagyható, esztétikai célból.

Krasnaya Desertnaja

Orosz fajta. A héj színe vörös vagy halvány rózsaszín. A gyümölcs körülbelül 28-30g, és augusztus 20. tájékán érik. Héja vékony, de erős, a húsa sárga színű, lédús és kellemes édes-savanyú ízű. Magja nagy, és könnyen elválik a hústól. Kifejezetten jó termő, hobbikertészeknek ajánlott. Kisüzemi termesztése akkor ajánlott, ha a közeli piacokon közvetlen fogyasztásra értékesíthető.

Zolta Afaska

Bolgár fajta, eredete ismeretlen, feltételezhetően a cseresznyeszilvától származik, és kiválasztással került termesztésbe. Fagytűrő, jól ellenáll a sharka vírusnak, és nem érzékeny az egyéb szilvafa betegségekre. Idegen pollent igényel, de eddig nem készült átfogó felmérés a pollenadó fajtákra vonatkozóan. Meglehetősen korán virágzik, a gyümölcs nagyjából 70g, és augusztus végén-szeptember elején szüretelhető. A szüretet követően 10-15 napig tárolható, hűvös körülmények között. Héja vékony és erős, színe zöldessárga, érettségét arany bemosódás jelzi. Gyümölcse lédús és kompakt, mind a szárazanyag tartalma, mind a cukortartalma magas. Magja közepes méretű, és nehezen válik el a hústól.

Yellow Afaska

Kifejezetten tetszetős küllemű, sárga színű gyümölcsöt hoz, amely a feldolgozóipar számára is értékes. Ha néhány nappal a teljes érés előtt szüretelik, akkor jól szállítható, és a piacra kerülés idejére eléri a megfelelő minőséget. Elsősorban hobbikertészeknek javasolt, kisüzemi termesztése akkor ajánlott, ha a közeli piacokon közvetlen fogyasztásra értékesíthető. Egyediségét elsősorban kellemes íze, mérete és tetszetős élénk sárga színe adja.

[Az European Fruitgrowers Magazin 2017/1. és 2017/2. számában megjelent Growing Japanese plums. című írás alapján.]

A felsorolt fajták közül a Pullulo Faiskola kínálatában megtalálhatóak a Fortune, az Angeleno, a Black Amber, az October Sun és az Obilnaja fajták.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább