A gyümölcsöző kapcsolat

Mandulametszési bemutató a Balaton-felvidéken
Rácz Szabó Róbert, dr. Nádosy Ferenc, Ujfalussyné Örsi Dorottya - 2022-03-22 13:10

A Kertészet és Szőlészet magazin 11. számában (2022. március 17.) a szokásos tavaszi mandulametszési bemutatónk összefoglalója olvasható.

(Újságcikk a bejegyzés végén.)

Mandulametszési bemutató a Balaton-felvidéken

 

A Pullulo Kft. minden tavasszal metszési bemutatót tart a Balaton-felvidéki termelőknek saját mandulaültetvényeikben. A bemutatót Rácz Szabó Róbert, a faiskola tulajdonosa vezeti, aki maga is mandulatermesztő. A szakmai napnak szívesen adnak otthont a termelők, mert így kiváltképp időszerű és a helyi sajátosságoknak megfelelő tanácsokat kapnak.

A legújabb alany-nemes kombinációk kipróbálásában a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) ceglédi és budatétényi kutatóintézetei is együttműködnek a faiskolával: területeiken több kísérletet állítottak be. Ezekben a munkákban négy nemes fajta (Supernova, Marokko, Lauranne Avijor, Tétényi rekord) négyféle alanyon szerepel (Cadarnan Avimag, Keserűmandula, GF 677, Garnem). A kutatómunkában részt vesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tordasi kísérleti állomása, ahol Szani Zsolt és munkatársai vizsgálják a kombinációkat.

A Balaton-felvidék festői tájai hagyományos mandulatermő vidéknek minősülnek már évtizedek óta, bár a késő tavaszi fagyok az utóbbi években ott is sok kellemetlen meglepetést okoztak.

Wertán Zsolt kékkúti ültetvényében Tuono, Marokko és Tétényi rekord fajták találhatók. A többi magyar fajta növény-egészségügyi okok, valamint a túl korai virágzás miatt nem került be a választékba. A Marokko erős-középerős növekedésű, betegségekkel szemben ellenálló fajta, mutatós csokoládébarna héjú gyümölcse van. A Tuono és a Supernova olasz eredetű, később virágzó mandulák. A Tétényi rekord a legellenállóbb és a legkésőbben virágzó magyar fajta, de felkopaszodásra hajlamos, ezt a metszésnél figyelembe kell venni. Ráadásul a fiatal, egyéves vesszőket majdnem derékszögben fölfelé törekedve hozza az elágazások 80%-ában, emiatt nehéz a korona kialakítása, kitérítése.

Ezzel szemben a Supernova és a Tuono koronája jól formálható, erős növekedésűek a hajtásaik. A szétterítéssel sincs gond, majdhogynem túlságosan is szét-hajló növekedésűek. GF 677 alanyon nagyon hosszú hajtásokat hoznak (akár 2 m), amelyek lehajlanak, ha teljes hosszukban meghagyják azokat. Korona-alakításkor könnyen kiterülnek 45 fokos szögnél lejjebb, ez esetben nehéz művelni az ültetvényt. Metszéssel felfelé kell irányítani a fák növekedését.

Azért sem célszerű teljes hosszban meghagyni a hajtásaikat, mert rázni is nehéz a lehajló ágakat, ráadásul a gyümölcsök gombás betegségekre is érzékenyebbek lesznek, ha ősszel beleérnek a fűbe. A Tuono és a Supernova egyéb-ként nagyon nehezen különíthető el egymástól. Utóbbi hamarabb termőre fordul, de hajlamosabb az alternanciára.

Erősen visszavágva

A mandula nagyon fényigényes, ezt a metszésnél következetesen figyelembe kell venni. Fényhiány miatt a korona belsejében levő azévi vékonyabb hajtások nagy része elszárad.

A bemutatott metszési móddal váza koronát alakítunk ki fokozatosan, úgy, hogy az első három évben a szálvesszőket kb. 30 centiméterre erősen visszametsszük, hogy ne kopaszodjon föl a fa. Ilyen módon a negyedik évben már 10-12 kilogrammos fánkénti termésre számíthatunk. A mandula nagyon hajlamos az alternálásra, lehet, hogy az ötödik év kihagyó lesz, vagy csak az előző év termésének harmada szedhető. Igaz, hogy ez az ajánlott erős metszés nélkül esetleg csak 5% lenne.

A bemutatott metszéssel a fák körül-belül a hetedik-nyolcadik évben már elérik a termésmaximumukat (10-12 kg/év), kialakul a korona közel végleges mérete.

A mandula ezt követően idősebb korban is jól tűri az ifjítást. Öreg, 20-25 éves ültetvényekben a termőkarokat fokozatosan (évente egyet-egyet) le lehet váltani. A legszebb gyümölcsöket az éves vesszőkön hozza, de fajtán-ként a rövid termőrészeken is szépen terem.

A váza koronát úgy kell kialakítani, hogy a befelé növő szálvesszőket eltávolítjuk, de minél többet meghagyunk azok közül, amik jó helyzetben, arányosan elhelyezkedve nőnek. A mandulánál a következő évek virágrügyei június végére kialakulnak. Ha a késő tavaszi fagy kárt tett az ültetvényben, és az év során azt látjuk, hogy a kis terhelés miatt a fák növekedése túlságosan vegetatívba fordul, zöldmetszést végezhetünk. Ennek időpontja július, akkor egész vesszőket tőből veszünk ki, de nem törekszünk a végleges metszési állapot el-érésére.

Általánosságban is elmondható, hogy a termelő a 7 hektáron fegyelmezett munkával szép állapotú, jó kondíciójú ültetvényt hozott létre, amely a negyedik évére, ha nem okoz károkat a késő tavaszi fagy, komoly termést adhat.

Vázágak nevelése

A metszési bemutató második helyszíne legalább ennyire festői helyen, a káptalantóti medencében, Kernya József birtokán volt, ahol fiatal telepítés, második éves korona alakításával ismerkedhettek meg a résztvevők. Az ültetvényben 3-5 vázágat nevelnek ki körülbelül 80 centiméteres törzsmagasság mellett, a későbbi gépi betakarítás céljával.

A Supernova fajtánál a második évi metszésnél figyelni kell az utolsó rügy állására: ha túl laposan állnak a vesszők, felső rügyre metsszünk. Ha meredek vesszőről van szó, alsó-külső rügyre vágjuk vissza, ha pedig túl meredek, nagyon rövidre metsszük a majdani vázágakat. Ebben az esetben közel egy pontból fog kitörni több hajtás, azok közül választunk majd megfelelő állásút.

A Supernova fajta jó erőnlét esetén képes több métert is nőni egy évben. Az ültetvényben az előző évben a nagyon hosszú vesszők végét levágták zöldmetszéskor, mert a koronát a nagy szél meg tudja borítani.

Ősszel telepítsünk

Következő helyszínünk egy négyhektáros köveskáli ültetvény volt, amit 2021 decemberében telepített egyetemista tulajdonosa, Föllényi Kristóf. Rácz Szabó Róbert elmondta, hogy sokkal jobbnak tartják az őszi telepítést, mert a meleg őszökön a fák gyökérképződése zavartalan. A tavaszi, pláne a késő tavaszi telepítés esetén alig lehet a fákat életben tartani még rendszeres öntözéssel is, tekintve, hogy az utóbbi években tulajdonképp elmaradt a tavasz, és egyből a nyár érkezett. Fontos, hogy a telepítést követő tavasszal a fák oldalelágazásait körülbelül arasznyira visszavágjuk, mert ez fogja képezni a későbbi oldalvezérek alapját. Az erős visszavágás az eredés és a törzs-vastagítás miatt is fontos.

Ha nincs 80-100 centiméter közötti szintben megfelelő minőségű oldalvessző, akkor a gyengébb vesszőket rügy-alapra is visszavághatjuk, vagy az egész koronát újraindíthatjuk.

Ha pedig nincs jó központi tengelyünk, akkor az egyik koronavesszőből kell törzset nevelni. Ekkor szélirányba álló koronavesszőt válasszunk, amit a szél jó eséllyel függőlegesbe nyom, vagy északi oldalon levő koronaágat, és az a délről érkező fény felé nő, megint függőlegesbe hozva a majdani törzset. Segíthetjük a ki-egyenesedést karó melléhelyezésével is.

A vázágnak kiválasztott vesszők hegyét vissza kell csípni (akkor is, ha nem kellő hosszúságúak), mert a vessző végén túl sűrűn fejlődnek az apró rügyek.

Bírja az ifjítást

Végül Balatonakaliban és Dörgicsén több ültetvényt végigjártak a szaktanácsadók.

Volt, ahol teljesen elvadult területen létesítettek ültetvényt a tulajdonosok, ott várhatóan még egy-két évig a gyomsarjakkal fognak küzdeni, még ha a bejáráskor a terület műveltnek is tűnt. Mindeneset-re dicséretes, hogy a Balaton-felvidék környezetét csipkebokorerdő helyett mandulaültetvények ékesítik (még akkor is, ha az előző kultúra valószínűleg szőlő volt).

Tóth József dörgicsei ültetvényében már négyéves termő fákat láthattunk. Az ültetvény csak 200 méterrel van magasabban, mint a Balaton-felvidéki régió, de a gazdának jó termése volt még 2021-ben is, amikor többeknél teljesen elfagyott a mandula. Ez a tény a termő-hely fontosságára is felhívja a figyelmet.

Két lemosó permetezéssel és évi 6-7 növényvédelemmel tudja megvédeni a mandulást, a kezelések közül nem hagyható ki a réz. Nagyon szép virágberakódottság látható a magyar fajtákon is. A hosszabb ágakat megrövidíti, a vázkarokból ritkít, ezáltal szellősebbé teszi a koronát. A letermett idősebb vesszőkből is lehet ritkítani.

Az akali önkormányzat is üzemeltet mandulást, egy régebbi telepítést és egy újabbat nézhettek meg a résztvevők. A hatéves ültetvényt erősebb ifjító metszésben kell részesíteni, teljes, keresztbe növő vázágakat kellett eltávolítani, illetve visszavágni. Erre kiváló eszköz az újabban kapható kézi akkumulátoros fűrész.

A mandula kiválóan tűri a fiatalítást, nem szabad hagyni, hogy a vázágak összeérjenek a szomszédos fákon, és 4 méter magasságban is érdemes bekorlátozni a fákat.

Az önkormányzat fiatal ültetvényében Supernova,Tuono és Ferragnes fajták is vannak. A Ferragnes kifejezetten későn virágzó mandula, kiváló gyümölccsel és ellenálló képességgel. Olyan későn virágzik, hogy külön porzófajtát kell hozzá választani. Erre alkalmasnak tűnik a Penta.

Rácz Szabó Róbert, dr. Nádosy Ferenc, Ugalussyné örsi Dorottya

 

 

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább