A gyümölcsöző kapcsolat

Történelmet írtak Balatonakaliban: megalakult a Mandula Lovagrend
Pullulo faiskola - 2019-11-20 11:19

Megérdemli ez a nemes gyümölcs, hogy a borhoz hasonlóan lovagrend is mellé álljon, népszerűsítse, vigye hírét a vendégek körében itthon és külföldön, hangzott el egyebek mellett a Mandula Lovagrend Társaság megalakulásakor Balatonakaliban, a művelődési házban, pénteken. Az országban először alakult meg ilyen lovagrend.

Már az elmúlt hétvégén megkezdték Balatonakaliban a mandulavirágzás és a bor ünneplését, és ebből az alkalomból megalakították a Mandula Lovagrend Társaságot. Ezzel – ahogy a polgármester mondta – „történelmet írtunk”, hiszen hasonlóra még nem adódott példa az országban. Felidézte, az önkormányzat dolgozói javasolták, hogy a településen, amely híres mandulafáiról, és már a hatvanas évek óta művelik az ültetvényeket, eljött az ideje annak, hogy a borrend mintájára lovagrendet is alakítsanak a finom és egészséges gyümölcs népszerűsítésére.

Az alapító tagok, így Csereklyei János balatonakali és Tóth József dörgicsei mandulatermelő, Nádosy Ferenc, a ceglédi Gyümölcskutató Intézet Kht. vezetője, Rácz Szabó Róbert, a dánszentmiklósi Pulluló Faiskolai Kft. vezetője, valamint Koncz Imre polgármester a társaság ünnepélyes megalakulásakor örömmel beszélt arról, hogy ezzel a mandula „nagykövetei” lehetnek. Céljuk az, hogy a gyümölcs fogyasztását népszerűsítsék a vendégek körében, együttműködjenek a térség termelőivel, hogy mind magasabb szintre emeljék a növénnyel kapcsolatos jövőbeli teendőket is. A pénteki lovagrendi alakulás köré szép programot szervezett a helyi borút, az önkormányzat és a Balatonakaliért Támogatási Közalapítvány.

A történelmi egyházak megáldották a gyümölcsöt, amit a lovagrendi tagok osztottak szét a megjelentek között. A mandula mellé kitűnő borokat kínáltak, ennek kapcsán Törő Balázs helyi néprajzos a készülő Akali Értéktárból a szőlőhegyekről idézett, majd Mörk András borút egyesületi alelnök a nedűket mutatta be, mandulás finomságokkal kísérve.

Szombaton a nyitott pincékbe várják az érdeklődőket, miközben meg lehet csodálni a történelmi pinceépületeket, a balatoni tájat, és lehet falatozni a bográcsban főtt gulyásból. Szerveznek kirándulást gyalog, illetve kisvasúttal a gyurgyalagokhoz, a régi mesterségek közül bemutatják a solymászatot a Nagymocsár-dűlőben, és azt is meg lehet nézni, hogyan terelik a birkákat a pásztorkutyák. A két hétvégén át tartó mulatságot operettesttel és mandulabállal zárják a Fék étteremben.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább