A gyümölcsöző kapcsolat

Pullulo faiskola, Dánszentmiklós
Rácz Szabó Róbert - 2017-09-13 10:42

A Kertészet és Szőlészet magazin 37. számában (2017. szeptember 13.) jelent meg egy riport faiskolánk vezetőjével, Rácz Szabó Róberttel.

(Újságcikk a bejegyzés végén.)

Pullulo faiskola, Dánszentmiklós

A Pullulo Kft. tevékenységét a valamikori Häberli cég szellemi bázisán kezdte meg 2010 tájékán, jelenleg családi vállalkozásként működik.

A cég portfóliójában szerepelnek konténeres bogyós gyümölcsűek (szamóca, málna, szeder), valamint különleges és egzotikus gyümölcstermő növények (goji, füge, szedermálna, mézbogyó, sőt kaki szilva is). Konténeres gyümölcsfáikat elsősorban árudák számára kínálják.

Héjas-portfóliónk alapját a dió-, mandula oltványok adják, és az utóbbi időkben kiegészült a gesztenyével illetve a mogyoróval.

A diónál mind a szaporítóanyag előállítása mind a fajtaválaszték a cég innovatív felfogását tükrözik. Fajták vonatkozásában szerepelnek a már Magyarországon méltán elismertségre szert tett Milotai 10, Alsószentiváni 117, Tiszacsécsi 2. Legtöbb a M10 ből fogy, de vannak vevők, akik a másik két fajtára esküsznek. Az utóbbi években egyre jelentősebb az oldalrügyön termő fajták aránya az ültetvényekben,így a szaporítóanyag előállításunkban is. Majdnem minden szempontból nehezebb a nevelésük (rosszabbul ered, lassabban nő, érzékenyebbek a betegségekre) de kétség kívül a termésátlagban és gyümölcsminőségben megelőzik a hagyományos fajtakört. Intenzívebb metszéssel ( síkfalmetszéssel  is!) , öntözéssel akár a jelenlegi magyarországi termésátlagok két-háromszorosa is elérhető ezekkel az intenzív fajtákkal.(4-5 t/ha)

Itt két jelentősebb fajtacsoportot szaporítunk: a magyar fajtákat (Milotai bőtermő, Milotai kései, Milotai intenzív, Bonifác,) valamint az európai fajtákat. Itt elsősorban a Lara és a Chandler a számottevő. A fajtagyűjteményünkben vannak francia, amerikai, bolgár és egyéb magyar fajták is.

A szaporítóanyag előállítása un. téli kézben oltással történik, géppel, ill. kézzel. Évente 40000 db ot oltunk, mára már kb. 90 százalék körüli a kihozatal. Természetesen nagyon lényeges az oltócsap és az alany minősége. A nevelés során sok függ a hőmérséklettől-páratartalomtól, növényvédelemtől és a termesztő közegtől illetve annak állapotától. Fontos még az oltványok megfelelő teleltetése! Ezek a konténeres oltványok igen jól erednek, miután egyévesek kisebb termetűek, mint a kétéves szabadföldi oltványok. De a kiváló eredés kárpótolja a vevőt és az első évben a fák már jelentős fejlődést produkálnak,méretben utolérik a szabadföldi kétéves „társaikat”.

A mandula vonatkozásában rendelkezünk egy komoly fajtagyűjteménnyel, vizsgáljuk a magyar és külföldi fajták alkalmasságát a hazai körülmények között. A Tétényi rekordot tartjuk sok szempontból az egyik legalkalmasabb fajtának de jó véleménnyel vagyunk az öntermékeny olasz fajtákról is (pl. Supernova, Tuono). Saját szelekciónk is van, amit idén a NÉBIH fajtakísérleti állomásán is vizsgálnak illetve a vírustesztelését is megkezdték. Ez utóbbi szelekciónknak rendkívül jó a fagytűrő képessége, mely az idei kemény télen különösen szépen bebizonyosodott. Fontos hogy a fajták kemény héjúak legyenek, mert a papírhéjú csoportot a madarak jelentős mértékben tudják károsítani. Faiskolánk támogatja az akali mandulák megmentésére tett kísérleteket: több fajtát is leszemeztünk a helyi önkormányzat megbízásából,melynek begyűjtését a NAIK Érdi kutatóintézetével közösen végeztük.

Mogyoróból olasz mikroszaporitott fajtákkal illetve holland bujtványokkal dolgozunk. A gesztenyénél pedig megpróbálkoztunk a kéregrák ellenálló hibridek szaporításával.
Jelentős szegmens a faiskola tevékenységében a szabadgyökerű oltványok előállítása. Ezt hagyományos módszerekkel végezzük (téli kézben oltás, illetve szemzés).A volument minden évben sikerült növelnünk idén már 9 szemző pár dolgozott az augusztusi forróságban. A szemzéses oltványnevelés eme hagyományos elemét azóta sem sikerült kiváltania egyik faiskolának sem. Több hidas traktorunk is van, mellyel a kultivátorozást illetve a növényvédelmet végezzük. Igaz hogy ezek használt francia traktorok, de a munkájuk minősége kiváló.

Amivel az eladásainkat növelni tudtuk az a jelentős fajta innováció. Kajszi, szilva, birs, alma fajták licenceit vásároltuk meg azzal, a céllal hogy a magyar termelők hozzájuthassanak a külföldön már a termesztésben jelentős karriert befutott és bizonyítottan stabilan jövedelmező fajtákkal.

A szilva vonatkozásában ezek a következők: Topfirst, Topfive, Toptaste, Haganta, Haroma, Elena, Tophit, Presenta. Idéntől forgalmazzuk a Joganta nevű fajtát, melynek a Jojohoz hasonló vírusrezisztencia tulajdonságai vannak. A többi fajtánk is toleráns. Itt a legfontosabb hogy az eredeti német vírustesztelt szemző hajtásokat importáljuk és szemezzük így biztosítva az oltványok magas biológiai értékét. A fajták érési sort alkotnak a július elejétől október végéig tartó sorban. Vannak kimondottan ipari (pl. pálinka) célra felhasználhatóak, de kiváló ízű és méretű kézi szedésre alkalmas friss fogyasztású fajták is. A német fajtákra általában jellemző a jó fán tarthatóság a kiváló beltartalmi értékek a stabil termőképesség.

Kajszi vonatkozásában még talán nagyobb a kavalkád a fajtáknál és ott a hagyományos magyar fajták a mai napig is jelentős volumennel szerepelnek a termesztésben. A Gönczi magyarnál vagy a Ceglédi óriásnál finomabb lekvár alapanyagot ma is nehéz elképzelni. A különböző országok nemesítői elsősorban az érésidőben, fedőszínben, hússzilárdságban, betegségérzékenységben hoztak létre új fajtákat. Az Escande francia nemesítő műhelyből forgalmazzuk a Pinkcot, a Tsunami, a Spring Blush és a Kioto fajtákat. Ezek komoly licence díjas fajták, de miután meglehetősen nagy az érdeklődés felvállaltuk a feladatot. Kajszinál legalább annyira fontos a patogénmentes szaporítóanyag, mint a szilvánál. Itt is az eredeti francia hajtásokat használjuk (nincs is forrás Magyarországon).

Birsre is igen nagy érdeklődés tapasztalható. Sokat eladunk a Cydora robusta nevű Erwinia rezisztens fajtánkból. Magyarországi viszonylatban a fajta nem teljesen rezisztens, de kétségkívül jobban ellenáll a tűzelhalásnak, mint a hagyományos honos fajták. Ezt vírusmentes BA-29 alanyon forgalmazzuk, amit részben Magyarországon részben Olaszországban veszünk.

Alma fajtákból faiskolánk forgalmazza a Red Idared, Red Jonaprince a Golden Reinders és a Red Delicious Superchief  Sandidge  ,Buckeye Gala Simmons, Topas védett fajtákat.

Alanyok vonatkozásában is színesíteni próbáltuk a meglehetősen egysíkú, egyoldalú magyar alanyhasználatot. Jelentős forgalmat bonyolítunk le mikroszaporitott alanyokból is.
Itt elsősorban a GF 677-es francia eredetű, de olasz mikroszaporító laboratóriumban szaporított mandula, ill. őszibarack hibrid alanyt kell megemlíteni. Kiváló mésztűrő képesség, robosztus növekedés jellemzi. Használható ott is ahol előzőleg mandula volt.

Megtalálható nálunk a cseresznye alanyául szolgáló Maxma sorozat MAXMA 14 tagja,ami intenzív cseresznyések létesítésének kiváló alanya,rajta a fák mérsékeltebben nőnek. Különösen szép kombinációk a Tamara ,Techlovan fajták,amik szintén védettek.

Megrendelésre állítottunk elő közben oltásos körteoltványokat is. Körténél pedig a Verdi nevű licenszes fajtából vannak készleteink. Egyedi megrendelésre készítünk oltványokat  az OHF tűzelhalás rezisztens körte alanyokból,melyek Farold néven védettek.(pl Farold 40)

Idén kezdtük meg nagyobb tételben a Myrobalan 29 c alany beszerzését, ami az intenzív kajszi és szilva alanya lehet. A klónt Amerikában szelektálták ,de Görögországban és Olaszországban is terjed. Talajuntságra nem érzékeny a szilvákkal és a legtöbb kajszival jól összefér. A szárazságot és a meszet is jól tűri a talajban. Némileg csökkenti a ráoltott fák növekedési erélyét

A jelentős fajta innováció persze nem azt jelenti, hogy nem foglalkozunk a hagyományos és évek óta jól szereplő magyar illetve hazánkban sikeresen meghonosított fajtákkal. Ezeknek is fontos szerep jut a szortimentben. A legújabb forgalmi adatokból azonban jól látszik, hogy a termelők egyre nagyobb számban érdeklődnek az újdonságok iránt.

A cégnél külön gondot fordítunk a szaktanácsadásra. Azt gondoljuk, hogy a fajtákat és a technológiákat a faiskolásnak még jobban kell ismernie, mint a gyümölcstermesztőknek. Hiszen a telepíteni szándékozó legtöbbször nálunk találkozik először a problémákkal és itt kell meghozni a beruházásra vonatkozó lényeges döntéseket. Számunkra is kezdetben meglepő volt, hogy a vevőink között meglehetősen kevés az eredetileg agrár (vagy pláne kertész) végzettséggel rendelkező. A legkülönfélébb szakmák képviselői vannak a vevőink között, akik igénylik az új ismereteket, de el is sajátítják azokat az évek folyamán. Partnereink közt találhatók árudák is, de legjelentősebbek a profi, akár több száz hektáron gazdálkodó termelők. A magyar vevők mellett jelentős forgalmat bonyolítunk le Romániában, Moldáviában, Szlovákiában, Olaszországban.

 

Rácz Szabó Róbert

faiskolavezető

 

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább