A gyümölcsöző kapcsolat

Újra felfedezett vadgyümölcs, a húsos som
Palesits Zsolt - 2015-11-03 12:54

Az internetet böngészve több botanikai leírás, felhasználási tanács, fajtaleírás található a húsos somról (Cornus mas), de nagyon sok hasonlít egymásra. Nehéz újat mondani erről a vad gyümölcsről. A fajta leírásokban a Joliko és a Kazanlak a külföldi,a Császlói és az Őszi tűz a magyar fajták közül szerepel a leggyakrabban. A faiskolai termesztésünkben azonban feltűnik pár érdekes forma, amelyet érdemes kicsit jobban megismerni, mivel a jelenleg divat „pálinka-kultusz” előveszi a legérdekesebb alapanyagokat, amiből kiváló minőségű, akár díj-nyertes pálinkát lehet készíteni. Ilyen a húsos som, vagy a házi berkenye (Sorbus domestica) is.

A következőkben összefoglaljuk a jelenleg kapható húsos som fajtákat.

 

Húsos som vad alakja termés éréskor
1. kép Húsos som vad alakja termés éréskor

A húsos som erdeinkben gyakori bokor, vagy kis fa. Főképpen a Dunántúlon és az Északi-Középhegységben díszlik szépen, az Alföldön vadon szinte nem található. Termése piros, íze fanyar. Érésekor az érett bogyók érintésre a földre hullnak, üvegesen fénylik a héj. A még nem érett bogyók nagyon savanyúak, fanyarak. Gyümölcse felhasználható friss gyümölcslének, szörpnek, lekvárnak, de készíthető belőle gyümölcsbor és likőr is.
Sok helyen említik a szlovák nemesítésű Titus és Devin fajtákat. Ezt a két fajtát vad alakokból szelektálták ki, saját tapasztalatom szerint meg sem közelítik a Jolikot és a bolgár fajtákat termés mennyiség, bogyó nagyság alapján.

Joliko

Nagy gyümölcsű, osztrák húsos som fajta, melynek gyümölcs mérete 24-30 mm hosszú, 13-20 mm széles. Gyümölcs tömege 5,6 g súlyú (a vad húsos somok 2 g súlyúak). 14% cukortartalommal, 400-550 ppm aszkorbin-savat (C-vitamin) tartalmaz. Gyümölcse kicsit édesebb a vad alakokénál. Bokra növekedési erélye közepes. Érése elhúzódó, szeptemberi.

3 éves Joliko fácska
2. kép 3 éves Joliko fácska

 

Joliko bogyói éretten, szeptemberben
3. kép Joliko bogyói éretten, szeptemberben

Kazanlak

Nagy gyümölcsű, bolgár som. Gyümölcse akár 35 mm hosszú is lehet, körte alakú. Érése augusztusi, bogyói hosszan érnek, akár 2-3 hétig is. Íze savanykás, rovarkártevők nem, vagy csak nagyon ritkán károsítják. Termesztésben kis faként nevelhető, teljes magassága 4 m lesz. Mint minden som, szereti a humuszban gazdag, agyagos, kiegyensúlyozott tápanyag és vízgazdálkodású talajokat.

Kazanlak augusztusban, az érés kezdetén
4. kép Kazanlak augusztusban, az érés kezdetén

 

Kazanlak elhúzódó érése
5. kép Kazanlak elhúzódó érése

Lutea

Sárga termésű húsos som, amely nagyon dekoratív megjelenésű és az egyik legnagyobb termésmennyiséget képes fánként leadni. Érett bogyóinak íze a fajták közül talán a legjobb.
Bogyóinak mérete kisebb a termesztett Joliko és Kazanlak fajtáknál, de a vad alakoknál jóval
nagyobb.

 Lutea és Kazanlak érett termései egymás mellett
6. kép Lutea és Kazanlak érett termései egymás mellett

 

Lutea fajta 3 éves fája
7. kép Lutea fajta 3 éves fája

 

Lutea termés éréskor, augusztus elején
8. kép Lutea termés éréskor, augusztus elején

Macrocarpa

Ez a fajta a nagy levelével és a nagy bogyó mennyiségével tűnik ki a fajtasorból. Egy-egy terméscsoportban nem ritka a 10-nél több termés sem. Augusztusi érésű fajta. Maga a termése kisebb a Joliko és Kazanlak fajtáknál.

Macrocarpa terméscsoportja
9. kép Macrocarpa terméscsoportja

Még feltűnhet a termesztésben a bolgár fajták közül a Pancharevo, a Shumen és a Shen fajta is, valamint a német faiskolák keresztezéséből a Bulgarico új hibrid is!

Variegata

Hogy milyen gazdag változatokban a húsos som, bizonyítja ez a tarka levelű fajta, amely inkább dísznövény, mint gyümölcstermő növény, bár természetesen terem is. No, nem sokat!

Variegata, tarka levelű som
10. kép Variegata, tarka levelű som

Összefoglalva, gyümölcs választékbővítésre minden kertbe ajánlom ezt a nemesített „vad gyümölcsöt”, mivel a gyümölcs beltartalma mellett, nem utolsó a dísz értéke sem! Február végén, március elején rikító sárga virágaival díszít, majd ősszel, gyönyörűen színeződő leveleivel újra a kert dísze lesz! 

 

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább