A gyümölcsöző kapcsolat

Védett, különleges szilva fajtáink
Pullulo faiskola - 2015-02-04 13:36

Németországban két nagy szilvanemesítő műhely működik, egymástól függetlenül, az egyik Geisenheimben, a másik Hochenheimben. Mindkettő keresztezéses nemesítéssel hozza létre újdonságait. Célkitűzéseik nagyrészt megegyeznek: szilvahimlő tolerancia, (vagy rezisztencia), öntermékenység, nagy méretű, magvaváló gyümölcs, kék héjszín, hosszúkás alak, hosszú polcontarthatóság és jó minőség.

A minőségi elvárásokat másképpen értelmezik, Walter Hartmann professzor Hohenheimben a gyümölcs belső tulajdonságait emeli ki, főképpen a nagy cukortartalmat (ElenaSZB, PresentaSZB), míg Helmut B. Jakob professzor Geisenheimben a külső tulajdonságokat figyeli jobban, például a gyümölcsméretet (Topend PlusSZB, Tophit PlusSZB, Topstar PlusSZB).

Közel 10 éve a német szilvák új nemzedéke megjelent Magyarországon is és meggyőződhettünk kiemelkedő tulajdonságaikról és esetleges hibáikról. Az első fajták az ElenaSZB, KatinkaSZB, PresentaSZB, JojoSZB, TegeraSZB és HanitaSZB voltak, majd 2004-től a TophitSZB és a TopfiveSZB is megérkezett. A német nemesítési programok fő célja egy olyan ellenálló fajtasor összeállítása volt, amellyel Németországban, illetve Európa-szerte leválthatók az addig telepített, szilva szilvahimlő vírusra (PPV) érzékeny árufajták.

A keresztezéses nemesítés során felhasználták a régi toleráns fajtákat, valamint a szintén toleráns csacsaki fajtákat (pl. Cacanska najbolja). Habár szinte minden új, toleráns fajta fertőződik PPV-vel, a vírustünetek a gyümölcsön nem feltűnőek. Megfigyelték, hogy a környezeti tényezők, főképpen a száraz, meleg nyár fokozhatja a gyümölcsön a vírustünet megjelenésének erősségét. A Hohenheimi Egyetem nemesítési programja ezt próbálja meg kiküszöbölni úgy, hogy a növény hiperszenzitív reakciót mutasson, közvetlenül a vírusfertőzést követően. A növény szövetei olyankor elszigetelik a fertőzés után a vírusokat, a növény levele kilyukad, a fertőzött rész pedig kilökődik a levéllemezből. Ezek a változatok teljesen ellenállóak, megmaradnak vírusmentesen még a vírushordozó levéltetvekkel erősen fertőzött területeken is. Az első ilyen fajta a JojoSZB volt.

Manapság sok új magonc származik olyan keresztezésekből, ahol legalább egy PPV-hiperszenzitivitást mutató szülő van a szülőpárban. Ez a jól öröklődő reakció lesz a jövő nemesítési célja, társulva a kiváló gyümölcsminőséggel és a nagy terméshozammal. Ezt a célt szolgálja a 2005-ben elkezdett nemesítési program, amelyet Münchenben a Technical Universityn végeznek.

Cégünk ezekből a védett, különleges fajtákból a következők licence-jogával rendelkezik, hivatalosan, jogtisztán szaporítja az alábbiakat, érési sorrendben:

TopfirstSZB

Fája középerős növekedési erélyű, a vesszőkön és a többéves termőrészeken is találunk virágrügyeket. A virágok öntermékenyek, de ajánlott porzópartnerrel ültetni, a középkorai virágzási csoportból. Nagy termésmennyiségekre képes, korán termőre fordul, nem hajlamos termésingadozásra. Gyümölcse liláskék-kék szín, viaszos héj, hosszúkás alak. Érési ideje nagyon korai, a Katinka előtt, illetve vele egy időben érik. A gyümölcshús sárgás, néha pirosas, lédús, magvaváló. Az íze jó, sütésre, cukrászipari feldolgozásra is alkalmas. Túléretten lepotyog, szedési ideje körülbelül 15 nap. Terméshossza átlagosan 46 mm, szélessége 38 mm. Összes savtartalma 12‰ , cukortartalma 13,5 Brix. Rossz időjárási viszonyok mellett magrepedésre hajlamos lehet! Himlővírussal szemben ellenálló, moníliára és szilvarozsdára kevésbé érzékeny. Jelenleg inkább kísérleti fajtaként ajánlott, eddig csak kis mennyiségben telepítették árutermelő ültetvényekbe. A legkorábbi fajták egyike, a Magyarországon eddig ismert Herman és Katinka fajták előtt kezd érni. Magyarországi megjelenése 2009. tavasza. Hibái ellenére, perspektívikus fajta.

TopfiveSZB

Geisenheimben nemesített fajta, a Cacanska najbolja és az Auerbacher keresztezéséből származik. Fája középerős növekedésű. Öntermékeny, középkésőn virágzik, virágait egyéves vesszőkön és idősebb termőrészeken is hozza. Gyümölcsét sötétkék, viaszos héj, hosszúkás-kerekded alak jellemzi, átlagos terméshossza 43 mm, szélessége 38 mm.

Gyümölcshúsa világossárga, szilárd, ugyanakkor leves fajta. Magvaváló. Íze nagyon finom, cukortartalma meghaladja a Topfirstét: 18 Brix. Akár sütőipari célra is megfelel. Érési ideje július vége, augusztus eleje. Korán termőre fordul, nagyon nagy termőképesség jellemzi. Toleráns a sharkavírusra, monília- és szilvarozsda-ellenállósága is nagyon jó. Érési idejét tekintve (Cacanska lepotica előtt 1 héttel érő) az egyik legígéretesebb olyan fajta, amely friss fogyasztásra és ipari célra is megfelel, így kiváló export alapanyag is lehet. Magyarországon az első telepítései 2004. őszén voltak.

ElenaSZB

Korán termőre forduló, rendszeresen termő fajta. Öntermékeny. Nemesítői vizsgálatok szerint Sharka-vírus toleráns. Szeptember végi érésű, a Presidenttel kb. egy időben érik. Gyümölcse megnyúlt középnagy, átlagsúlya 29,1 g, hossza 41,0 mm, átmérője 31,5 mm. Héj színe sötétkék. Ikergyümölcs képzésre hajlamos. Íze kiváló, édes, aromás, átlagos cukortartalma 18,4%, oldható szárazanyag tartalma 19,6%. Jól tárolható, cukrászipari feldolgozásra is kiválóan alkalmas ez a német fajta újdonság.

Tophit PlusSZB

Geisenheimi nemesítés, melynek szülőpárja a Cacanska najbolja és a President.

Fája középerős- erős növekedésű, virágait több éves termőrészeken hozza. Csak részben öntermékeny, középkorai virágzású porzópár ültetése szükséges mellé! Hosszan és rendszeresen virágzik. Nem hajlamos az alternanciára. Levelei és fája nagyon edzettek és egészségesek.

Gyümölcse acélkék, hamvas, hosszúkás szilva alakú, 56 mm hosszú és 45 mm széles a gyümölcsök átlagmérete, 75 g az átlagsúlya. Magvaváló, kiváló ízű, jól felhasználható ipari célra is, pl. sütőipar. 17,5 Brix a cukortartalma, 16 ‰. Könnyen és hosszú ideig (közel 4 hét), szeptember végétől október közepéig szedhető. Ezt követően, csak a Topend PlusSZB és a PresentaSZB szedhető.
A fajta toleráns a PPV-vel szemben, kevésbé fogékony a Moniliára és a szilvarozsdára.
Talán a legszebb megjelenésű szilva a Top-sorozatból! Magyarországi első telepítései 2004. őszén voltak.

PresentaSZB

Korán termőre forduló, kései érésű, öntermékeny, német fajtaújdonság. Sharka toleráns, beltartalmát a jó íz és a nagy cukortartalom jellemzi, oldható szárazanyag tartalma 19,3%. Ízben és zamatanyagban a Hanitával vezetik a német fajták mezőnyét. Hússzilárdságban minden német fajta közül a legjobb. Kiváló pálinka alapanyag! Gyümölcs mérete a Besztercei szilvához hasonló, átlagsúlya 28,7 g, átlaghossza 41,8, átlagátmérője 32,7 mm, kissé hengeres alakú. Érési ideje Magyarországon, meleg termőtájon szeptember vége, hegyvidéken október eleje, a TophitSZB éréskezdete után kb. 1 héttel indul az érése. Kiválóan tárolható, akár 1 hónapon át is!

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább