Birsfajták
Faiskolai kínálatunk
Faiskolánkban gondosan válogatott, megbízható birs (Cydonia oblonga) fajtákat kínálunk, amelyek jól alkalmazkodnak a magyarországi éghajlathoz. A birs melegigényes gyümölcsfaj, legjobban napos, védett fekvésben, jó vízellátású, tápanyagban gazdag talajon fejlődik. Kiválóan alkalmas házikerti és kisebb ültetvényes termesztésre is. Gyümölcsei friss fogyasztásra kevésbé, inkább feldolgozásra – kompótnak, lekvárnak, birsalmasajtnak – alkalmasak, egyedi illatuk és ízük miatt kedveltek.
Bereczki birs
Hazai nemesítésű, régóta termesztett, klasszikus fajta, amely megbízhatóságáról és termőképességéről ismert. Fája középerős növekedésű, kissé szétterülő koronát nevel, és rendszeresen, bőven terem.
Gyümölcse nagy, megnyúlt körte alakú, sárgás színű, sima felületű. Húsa kemény, fehéres-sárga, bő levű, kellemes illatú. Feldolgozásra – különösen lekvárnak és birsalmasajtnak – kiválóan alkalmas.
Október elején–közepén érik, hűvös helyen néhány hétig jól eltartható.
Jól alkalmazkodik a hazai klímához, megbízhatóan terem évről évre. Tűzelhalásra közepesen érzékeny, ezért rendszeres növényvédelmet igényel.
Bereczki bőtermő
Az egész világon elterjedt magyar fajta. Körte alakú, bordázott gyümölcsöket nevel. Gyümölcse nagy. Húsa fehére-sárga, illatos, édes. Közepesen lédús. Húsa barnulásra hajlamos. Tűzelhalásra fogékony, önmeddő.
Cydora Robusta®
Védett fajta, a licence-adója a német ARTEVOS csoport.
Körte alakú, éréskor szép, sárgára színeződő, intenzív illatú birs, húsa jellegzetes birs ízzel. Gyümölcs húsa pépesen krémes sárga. Héja közepesen vastag, enyhe molyhossággal. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Nemesítője szerint öntermékeny.
Napjainkban a birstermesztés legnagyobb rizikófaktora a „tűzelhalás”. Ez a fajta lehetővé teszi, hogy csökkenthető legyen a kockázat, mivel rendkívül ellenálló erre a baktériumos betegségre. Erwiniával (tűzelhalás), levélfolt- betegségekkel és Botrytissel szemben nagyon jó az ellenállósága.
Fiatalon erős, később közepesen erős növekedésű. Október elején- közepén szedhető, októbertől novemberig fogyasztható. Sokoldalúan fellhasználható: pálinka, lekvár, zselé, stb.
Hollandi óriás
Európai eredetű, nagy gyümölcsű fajta, amelyet látványos termése és jó termőképessége miatt kedvelnek. Fája erőteljes növekedésű, hosszabb idő alatt fordul termőre, de később rendszeresen és bőven terem.
Gyümölcse igen nagy, szabálytalan körte alakú, sárgára színeződő. Húsa kemény, illatos, feldolgozásra – lekvár, kompót, birsalmasajt – különösen alkalmas. Friss fogyasztásra nyersen nem ajánlott.
Október második felében érik, hűvös helyen rövid ideig, kb. 2–3 hétig tartható el. Jól terem a melegebb országrészeken, de hűvös, párás fekvésben a gyümölcs nehezebben érik be. Tűzelhalásra kissé érzékeny, gondos növényápolást igényel.
Konstantinápolyi birs
Ismeretlen eredetű birsfajta. Szeptember végétőlszedhető, közepes, legtöbbször alma, de néha körte alakú. Kissé bordázott, erősen molyhos, narancssárga, erősen illatos. Közepes a termőképessége, korán termőre fordul. Igénytelen, edzett fajta.
Leskováci birs
Régi, balkáni eredetű fajta, mely szerb források szerint Délvidékről, vagy Törökországból érkezhetett Szerbiába.
Gyümölcse közepes méretű, alma alakú.Fája nem túl erős növekedésű, lapított, széthajló koronát nevel. Szeptember végén, október elején szedhető, utóérés után decembertől januárig fogyasztható. Toleranciával nem rendelkezik az ismert birs betegségekkel szemben.
Korán termőre fordul, igen bőtermő, ajánlott porzópárja a Vranja. Sokak szerint elmarad a Bereczki mögött, héja vastag, molyhos, bordázott. Húsa sárgás fehér, édes, illatos. Hússzínét főzés után is megtartja, sokoldalúan felhasználható.
Szerbia első számú birs pálinka alapanyagát ez a fajta adja.
Nottinghami birs
Angol eredetű, középerős növekedésű, korán termő fajta. Jó termőképességű és viszonylag igénytelen, ezért házikertben is kedvelt.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, kissé bordázott, illatos, kellemes aromájú. Húsa sárgásfehér, főzés után szépen pirosasra színeződik, ezért feldolgozásra – különösen lekvárnak, kompótnak – kiváló.
Október elején–közepén érik, jól szedhető és rövid ideig tárolható. A hazai éghajlatot jól tűri, szárazabb területeken is megbízhatóan terem. Mérsékelten érzékeny tűzelhalásra, jó ápolással biztonságosan nevelhető.
Portugál birs
Világszerte elterjedt, régi fajta. Szeptember végén, október elején szedhető, decemberig fogyasztható. Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Közepes méretű (200-300 gramm) gyümölcse zömök körte alakú. A talaj iránt igényes. Mérsékelten fagyálló és szárazságtűrő fajta.
Rea’s Mammoth R
Régi fajta, Angliában és német nyelvterületű országokban használt fajta, a Portugál birshez hasonló minőségi paraméterekkel és igen nagy gyümölcsmérettel. Októberben szedhető, novembertől januárig fogyasztható. Gyümölcse körte alakú, fénylő sárga héjú, enyhén molyhos. Éretten a húsa nem túl kemény. Fája egészséges lombozatú, rendszeresen bőtermő.
Vranja
Európában elterjedt és termesztett, régi szerb birsfajta. Elterjedését annak köszönheti, hogy kiváló pollenadója a Leskovácinak és e mellett igen nagy méretű, körte alakú gyümölcsöket terem. Fája erős növekedésű, feltörő ágrendszerrel. Hibája: korai virágzású, a késő tavaszi fagyok károsíthatják. Ellenállósága a Leskováciéhoz hasonló









