Meggyfajták
Faiskolai kínálatunk
A meggy (Prunus cerasus) a magyar gyümölcstermesztés egyik legértékesebb gyümölcsfaja, amely a Kárpát-medence éghajlatához kiválóan alkalmazkodott. Jól tűri a téli hideget és a szárazabb nyarakat, ezért a legtöbb hazai termőtájon megbízhatóan terem. A meggy nemcsak gazdasági, hanem kulturális szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen több hagyományos magyar fajta világszerte ismert és elismert.
Gyümölcse sokoldalúan felhasználható: friss fogyasztásra, befőttnek, dzsemnek, gyümölcslének és különösen ipari feldolgozásra is kiváló. A modern fajták között megtalálhatók a nagy gyümölcsű, kemény húsú, gépi betakarításra is alkalmas típusok, valamint a házikertbe ajánlott, bőtermő, ízletes fajták is. Faiskolánk kínálatában a megbízható, magyar viszonyok között jól bevált fajtákat ajánljuk, amelyekkel évről évre biztos termés érhető el.
Faiskolánk kínálatában a megbízható, bőtermő fajták szerepelnek, amelyek a magyar éghajlati viszonyok között is jól teremnek. A meggy (Prunus cerasus) téli hideget és szárazabb nyarakat jól tűri, gyümölcsei friss fogyasztásra, befőttnek, dzsemnek és ipari feldolgozásra is kiválóak. Modern és hagyományos fajtáinkkal a korai, közép- és késői érésű meggytermést is biztosítani lehet.
Meggynevelés faiskolánkban:
Cigánymeggy 404
A Pándy 48 klónkiváló porzója is az ültetvényekben. Virágzása középkorai. A C. 404 klón középerős növekedésű. Gyümölcse kicsi, sötétbordóra szineződő, puha húsú, erősen festőlevű. Sav és szárazanyagtartalma magas. Igénytelen és nagyon alkalmazkodó képes fajtakör. Öntermékeny, a Cigánymeggy klónok közül a legkisebb gyümölcsű. A C7-tel egyidőben szüretelhető.
Cigánymeggy 59
Gyenge növekedési erélyű, a Pándy 279 kiváló pollenadója ez az öntermékeny Cigánymeggy. Virágzása középkései, mint a C7. Érése későbbi a többi Cigánymeggynél, június 20-23-ra tehető. Megfelelő termesztéstechnikával a legnagyobb gyümölcsű Cigánymeggy.
Cigánymeggy 7
Feltehetően magyar eredetű a Cigánymeggy fajtakör. Elsősorban ipari alapanyagként tartják számon (szesz és édesipar, valamint légyártás), de a Pándy klónok kiváló porzója is az ültetvényekben. A C. 7 klón gyenge növekedésű. Gyümölcse kicsi, sötét bordóra színeződő, puha húsú, erősen festőlevű. Sav és szárazanyagtartalma magas. Igénytelen és nagyon alkalmazkodó képes fajtakör. Öntermékeny, jó pollenadója a Pándy 279-nek és a Pándy Bb. 119-nek. Virágzása középkései. Érése június 15-18 körüli. Szárazon válik a kocsánytól ezért jól rázható. Téli fagyokkal szemben ellenálló. Koronája jellemzően gömb, kusza ágrendszerrel.
Csengődi
Akasztó térségében szelektált meggy. Június elején éri el a szedési érettségét. 21-22 mm középnagy gyümölcsű, 5-6 g súlyú. Gyümölcse kissé megnyúlt, gömb alakú, közép kemény, rostos húsú, bő levű, sötétpiros, magja kicsi, kocsánytól nehezen elváló. Gyümölcs színe teljes érésben sötét bordó, héja vastag, szívós fénylő felületű. Fája szabályos gúla alakú koronát növeszt, koronaalakító metszést igényel. Rendszeresen és bőven termő. Rezisztens fajta. Monília fertőzésre kevésbé érzékeny. Erős növekedésű. Közép korán virágzik, öntermékeny, eredeti termő helyén permetezés nélkül is termeszthető fajta.
Debreceni bőtermő
Június végén- július elején érő gyümölcse középnagy vagy nagy, éretten bordópiros, húsa félkemény, kellemesen aromás, savas-édes. Fája középerős növekedésű, ágrendszere termőkorban lehajló. Kiváló termőképességű, jó termésbiztonságú fajta, gépi betakarításra is alkalmas.
Érdi bőtermő
Június közepén érő, az egyik legkedveltebb, legkeresettebb meggyfajta. Gyors magyarországi karrierjét elsősorban kiegyenlített, megbízható terméshozamának, valamint kiváló ízű méretes gyümölcseinek köszönheti.
Érdi Jubileum
Június közepétől érő fajta. Éretten fán tartható akár egy hétig is. Héjszíne sötétpiros, leve is sötétpiros, erősen festő. Kemény húsállományú, minden felhasználásra ajánlott fajta.
Érdi nagygyümölcsű
Hagyományos magyar nemesítésű, középkorai fajta, közepes növekedésű, erős ágrendszerű fa. Rendszeresen és bőven terem, jól alakítható koronát nevel. Gyümölcse nagy, gömb alakú, élénkpiros, kemény húsú. Íze édes-savanykás, friss fogyasztásra, befőttnek, dzsemnek és gyümölcslének is kiváló.
Június közepén érik, a korai fajták között. Hűvös helyen 5–7 napig tartható, rövid ideig szállítható.
Jól alkalmazkodik a hazai viszonyokhoz, mérsékelt érzékenység a tűzelhalásra, rendszeres növényvédelmet igényel.
Erika®
Az Oblacsinszka után néhány nappal érik, ahhoz nagyon hasonló szelekció. Öntermékeny. Korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem. Június közepén érik. Gyümölcse kicsi (3-4 g, 20 mm alatti), egyöntetű, gömbölyű, húsa kemény, festőlevű. Felhsználása: ipari, bonbon meggy, ivólé, kompót. Túléretten sem potyog, könnyen rázható. Fánként 20-25 kg-ot terem. Intenzíven ültethető (4 x 2 m).
Éva®
Szőke ferenc szelektálta. Öntermékeny, erős növekedésű, koronája felfelé törő, az Újfehértói fürtösnél kisebb fát nevel. Korán termőre fordul, igen bőven terem. Gyümölcs érése június eleje. Gyümölcse közép- nagy (5,3-5,7 g, 21-23 mm). Húsa kemény, mérsékelten festő levű. Felhasználása friss fogyasztásra és ipari célra egyaránt alkalmas. Sajátosságai: felkopaszodási hajlama minimális, mégis rendszeres metszést igényel.
Gerema®
Középérésű, modern nemesítésű fajta, közepes növekedésű, bőtermő. Fája szabályos koronát nevel, korán termőre fordul. Gyümölcse közepes vagy nagy, sötétpiros, kemény húsú. Íze harmonikus, édes-savanykás, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.
Június végén – július elején érik. Hűtőben 7–10 napig tartható.
Hazai körülmények között megbízhatóan terem, tűzelhalással szemben mérsékelten érzékeny.
Kántorjánosi 3
Az ország keleti részén szelektált tájfajta, amely nagyméretű, éretten bordó színű, kellemesen édes-savas ízű gyümölcse, nagy termésbiztonsága és rendszeres terméshozása miatt kedvelt. Fája középerős növekedésű, fiatal korban feltörő, termőkorban szétterülő, rendszeres ritkító metszést kíván. Június végén-július elején érik, az Újfehértói fürtös után pár nappal. Gépi betakarításra alkalmas.
Lövőpetri®
A német Artevos tulajdonában lévő, magyar (Szőke Ferenc) szelekció. Késői virágzású, öntermékeny. Gyümölcse nagy, kemény húsú, gépi betakarításra, kisebb koronája miatt pedig intenzív termesztésre alkalmas. Érési ideje kései, július elején érik, az Újfehértói fürtös után pár nappal.
Oblacsinszka
A Bosnyák meggy fajtakörből szelektált változat, Június második dekádjában érik, gyümölcs apró. Héja közepes vastagságú, repedésre nem hajlamos. Húsa piros, leveses, üde, savanykás-édes. Elsősorban ipari feldolgozásra alkalmas fajta. Öntermékeny.
Olibell®
Francia nemesítésű, középérésű fajta. Fája közepes növekedésű, erős ágrendszerű, bőtermő, rendszeresen és megbízhatóan terem. Gyümölcse nagy, élénkpiros, kemény húsú, édes-savanykás ízű. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.
Június végén, középkorai érésű. Hűtőben 7–10 napig tartható, rövid ideig szállítható.
Jól alkalmazkodik a hazai klímához, mérsékelt érzékenysége a tűzelhalásra miatt rendszeres növényvédelmet igényel.
Petri®
Közép-késői érésű, német nemesítésű fajta. Fája középerős növekedésű, bőtermő, koronája jól alakítható. Gyümölcse közepes vagy nagy, sötétpiros, kemény húsú. Íze harmonikus, friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas.
Július elején érik, a középkésői fajták között. Hűtve 7–10 napig tartható, jól szállítható.
Hazai klímán megbízhatóan terem, tűzelhalással szemben mérsékelten érzékeny, gondos növényvédelemmel jól nevelhető.
Piramis
Korán, június első napjaiban érik, a Meteor korai fajtával közel egyidőben. Gyümölcse nagy, vagy igen nagy, a Pándy meggyéhez hasonló üvegmeggy típus. Fénylő héja és húsa sötét kármin piros, közepesen festőlevű. Íze kellemesen savanykás - édes, harmonikus meggyíz. Húsa a Pándyéhoz hasonlóan közepesen kemény, Kb. 2 hétig eltartható a fán minőségromlás nélkül. Kismértékben öntermékeny, ezért biztonságos termeszthetőséghez pollenadók szükségesek. Jó pollenadói a Carmen, Linda és Katalin cseresznyefajták.
Schattenmorelle
Régi német fajta, késői érésű, nagy termőképességű. Fája középerős, szabályos koronát nevel, rendszeresen terem. Gyümölcse közepes, sötétpiros, kemény húsú, jellegzetesen savanykás. Elsősorban feldolgozásra ajánlott: befőttnek, lekvárnak, gyümölcslének kiváló.
Július közepén – végén érik. Hűtve 7–10 napig tartható, rövid ideig szállítható.
Kiválóan alkalmazkodik a hazai klímához, fagytűrő és betegségekkel szemben ellenálló fajta.
Turmalin
Modern nemesítésű, középkorai fajta, közepes növekedésű, bőtermő. Korán termőre fordul, szabályos koronát nevel. Gyümölcse közepes vagy nagy, élénkpiros, kemény húsú. Íze édes-savanykás, friss fogyasztásra, befőttnek és dzsemnek egyaránt alkalmas.
Június végén – július elején érik. Hűtve 7–10 napig tartható.
Hazai körülmények között jól alkalmazkodik, mérsékelt tűzelhalás-érzékenysége miatt rendszeres növényvédelmet igényel.
Újfehértói fürtös
A Pándy meggyhez nagyon hasonló hazai nemesítésű fajta. Megfelelő víz- és tápanyagellátás mellett gyümölcsei kedvező méretűek, kellemes édes-savas ízűek. Öntermékeny, rendkívül bőtermő.









