A gyümölcsöző kapcsolat

Fajtaleírások

Cseresznyefajták

 

Bigarreau Burlat

A legkiválóbb korai cseresznye, mely május végén kezd érni. Gyümölcse nagy, tetszetős, ropogós, kellemesen édes-savas, harmónikus ízű. Jó termőképességű. Fája erős növekedésű.
Porzói: Van, Szomolyai fekete, Germersdorfi óriás.

Carmen SZB

A Germersdorfi óriás érési idejében érő, feltűnően nagy gyümölcsű, nyomott gömb alakú fajta. Intenzív körülmények között keresett export árualapot képez. Héja sötét bordó. Hibája, hogy esős idő esetén éréskor reped. A 4. cseresznye héten érik, az Early Korvik és a Techlovan érési idejében. Jó pollanadója a Germersdorfi 3. Szabadalmaztatója az Érdi GyDKF KHT.

Germersdorfi 3

Június közepén érik, gyümölcsei kiváló minőségűek, nagyok, fényesek, sötétbordók. Roppanó édes-savas ízük Magyarországon nagyon kedvelt. Fája erős növekedésű, ellenálló, edzett. Első sorban friss fogyasztásra és exportra való.
Telepítésre porzófajtával indokolt: Van, Katalin, Margit.

Katalin

Késői érésű új magyar nemesítésű fajta. Nagy, igen nagy gyümölcsei ropogósak, kellemes ízűek. Bőven, rendszeresen terem. Friss fogyasztásra, konzervipari, hűtőházi feldolgozásra egyaránt alkalmas. Géppel is berakarítható.
Porzói: Van, Linda, Germersdorfi.

Kavics

Germersdorfi óriás utód. Önmeddő, virágai középkésőn nyílnak. Kölcsönösen jó pollenadói: Germersdorfi 3, Hedelfingeni óriás, Stella, Katalin, Axel fajták. Június 3. dekádjának végén érik, általában a Hedelfingeni óriás fajta előtt 1-2 nappal. Gyümölcse nagy, héjszíne sötétbordó, később fekete. Húsa rendkívül kemény (ennek köszönhető a neve), ennek ellenére repedésre nem hajlamos. Ütődésre nem érzékeny. Igen jó ízű. . Moniliás rothadásra nem érzékeny, így hosszabb ideig is (1-2 hét) eltartható a fán minőségromlás nélkül. Rázógéppel jól szüretelhető és a szállítást is jól tűri.

Kordia

Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, ropogós, keményhúsú fajta. Sötétpiros, csillogó a héjszíne. Érésideje a Hedelfingeni óriás utáni. Fája erős növekedésű, jól elágazó.

Linda

Új magyar nemesítésű, középérésű, (június közepe) fajta. Az előzetes vizsgálatokban néhány tulajdonságban a Germersdorfinál is jobbnak mutatkozott (gyümölcs tetszetősség, méret, húskeménység). Gépi betakarításra is alkalmas.
Porzói: Van, Germersdorfi.

Regina

Nagyon kései érésű (Big. Burlat +30 nap) és nagyon nagyméretű cseresznye, mely még a tárolást is kiválóan tűri. A külföld egyik legnépszerűbb fajtája, mely Magyarországon is helyet követel magának. Porzása nem egyszerű, több vele azonos időben virágzó fajtával kell társítani.

Rita SZB

Extra korai cseresznye, a világ legkorábbi cseresznyéjének is mondják. A Bigarreau Burlatot 10-12 nappal előzi érésben. Érés kezdetén piros, majd később bordóvá válik. Csapadékos időjárás esetén repedésre hajlamos. Ny-Európában fóliával védik a csapadéktól! Gyümölcse középnagy. Fája nem túl erős növekedésű. Porzói: Big. Burlat, Valerij Cskalov, VeraSZB.

Sam

Kanadából származó fajta, mely 1953-tól Németországban is nagyon elterjedt. Közepesen nagy gyümölcsű, szilárd húsú, koromfekete héjjal. Ropogós, kiváló ízű fajta, feldolgozásra is nagyon ajánlják! Nem öntermékeny, de jó pollenadó! Éréskori repedésnek enyhén ellenáll. Fája erős növekedésű, felfelé törő ágakkal, majd idősebb korban szétterül. Későn virágzik, bőven terem. Érése a 3. cseresznye hétre tehető, a Bigarreau Burlat és a CarmenSZB közé.

Sunburst

Kanadai előállítású, öntermékeny fajta! Rendszeresen és bőven terem. Nagy, sötétbordó gyümölcse van. Fája erős növekedésű, koronája kissé szétterülő, bőtermő. Középérésű fajta.

Szomolyai fekete

Régi magyar tájfajta. Korai érésű (kb. június 12-15). Gyümölcse közepesen nagy vagy kicsi (száraz időjárás esetén igen apró), Héjszíne sötét lilásbordó, teljes érésben bogárfekete. Héja közepesen vastag, szívós ezért jól szállítható, gépi rázásra alkalmas. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bőlevű, leve erősen festő. Íze édes, jellegzetes zamattal, a legízletesebb cseresznyefajtáink egyike. Korán virágzik, önmeddő, porzói a korai és középkorai virágzású fajták (Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat, Sándor).

Tamara SZB

Értékes közép kései érésű cseh fajta, kiváló áruminőséggel. A Kruplopodnaja x Van keresztezésből nemesítették. Fája középerős- erős növekedésű, laza korona szerkezetű, enyhén csüngő ágakkal. Nem öntermékeny, pollenadói: Bigarreau Burlat, Vanda, Strong Hardy Giant. Erési ideje: az 5.-6. cseresznye-héten érik, a Techlovan és a Regina fajták között. Gyümölcse: nagyon nagy, széles, szív, vagy vese alakú, sötétpiros. Íze kiváló. Terméshozama rendszeres és bő. Ajánlott mind nagyüzemi, mind házikerti termesztésre!

Techlovan SZB

Cseh nemesítésű, Németországban nagy népszerűségnek örvendő középkései fajta, a Kordia előtt 1-2 nappal érik. Fagyra nem érzékeny. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, sötét piros fajta. Friss fogyasztás mellett, ipari feldolgozásra is alkalmas. Minden cseresznyetermesztő körzetbe ajánljuk!

Valerij Cskalov

Korai érésű, ukrán nemesítésű fajta. Június elején érő nagy gyümölcsei sötétbordó színükkel, harmónikus ízükkel hívják fel magukra a figyelmet. Bőven és rendszeresen terem, de nem ropogós!
Jó pollenadói: Van, Bigarreau Burlat.

Van

Kanadai eredetű, kései (június vége) érésű cseresznyefajta. Kiválóan alkalmas befőtt készítésre, de friss fogyasztásra is. Ropogós gyümölcsei kellemesen zamatosak. Igen bőtermő.
Porzói: Katalin, Linda, Germersdorfi óriás.

Vera SZB

Június közepén, a Bigarreau Burlat után 1 héttel érő, rendszeresen és bőven termő fajta, melynek szabadalmaztatója az Érdi GyDKF KHT. Gyümölcse nagy, hús színe piros, közepesen kemény, nem roppanó. Az egyik legfinomabb ízű cseresznye. Fája közepesen erős. Pollenadói: Big. Burlat, Valerij Cskalov, Alex.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább