Körtefajták
Faiskolai kínálatunk
A körte (Pyrus communis) a hazai gyümölcstermesztés egyik legnemesebb és legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsfaja. Változatos ízvilága, illatos, lédús gyümölcsei és hosszú tárolhatósága miatt kedvelt friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt. A körte a meleg, napos fekvést és a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.
Faiskolánk kínálatában a klasszikus, jól bevált fajták mellett korszerű, ellenálló, nagy gyümölcsű nemesítések is megtalálhatók, így a korai, őszi és téli éréscsoport minden igénynek megfelelő választékot biztosít.
Körték:
Abate Fetel
Fája közepes növekedési erélyű. Szeptember első harmadában érik Olaszországban. Gyümölcse nagy (200 g), összetéveszthetetlenül hosszú, lédús, szilárd húsú, édes, nagyon finom ízű. Éréskor 14,5 Brix-fokot is elér.Héja vékony zöldessárga. Meszes talajokon csak saját gyökéren, vagy mésztűrő alanyokon termeszthető! Nem könnyű a termesztése, alternanciára hajlamos!
Árpával érő
Június végén, július elején érik, igen nagy termőképességű körte.
Gyümölcse kicsi, de alakja szép körte-alakú, elég hosszú kocsányú. Héja citromsárga, napos oldalán kissé aranysárga. Húsa fehér, olvadó, gyengén illatos.
Fája erőteljes növésű, jó alkalmazkodó képességű. Nálunk főként az Alföldön terjedt el.
Bosc Kobak
Kiváló áruértékű, egyik legjobb minőségű őszi körténk. Rendszeresen, bőven terem. Edzett, igénytelen fajta, mindenütt jól termeszthető, de inkább a hűvösebb termőhelyet szereti. Szeptember végén szedhető, októbertől januárig fogyasztható. Gyümölcse igen nagy vagy nagy, héja érdes tapintású, íze igen kellemesen aromás, a gyümölcsök nagyon jól szállíthatóak és tárolhatóak.
Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte, Hardenpont téli vajkörte, Conference.
Clapp kedveltje
Augusztus első hetétől szüretelhető nyári körte, középnagy, szabályos alakkal. Héja szalmasárga, napos oldalon pirossal mosott. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű. Kozervipari feldolgozásra is alkalmas. Fája erős növésű, közepes termőképességű. Hazánk szélsőséges klímáját jól tűri.
Concorde
Angol nemesítésű, őszi érésű fajta, a Conference és a Doyenné du Comice keresztezéséből. Fája középerős növekedésű, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse hosszúkás, egyenletes formájú, sárgászöld, éréskor enyhén sárgul. Húsa finom, olvadó, édes és kellemesen aromás, friss fogyasztásra kiváló. Feldolgozásra is jól használható.
Szeptember első felében érik, a Conference után néhány nappal. Jól tárolható, hűtve akár decemberig is eltartható.
A hazai klímát jól viseli, kevésbé hajlamos a varasodásra. Stabil, megbízható termőképessége miatt intenzív ültetvényekben is kedvelt.
Conference
Nyugat és Észak-Európában nagyon népszerű fajta, nálunk még kevésbé ismert. Bőtermő, de vízigényes, különösen birs alanyon. Gyümölcse megnyúlt, körte alakú, kellemesen fűszeres ízű, húsa fehér, olvadó. Hűtőtárolóban akár 6 hónapig is tárolhatók a termések. Koronája középerős növekedésű, sűrű, jól alakítható intenzív koronaformákra.
Porzói: Bosc Kobak, Vilmos körte, Clapp kedveltje, Nemes Krasszán
Diel vajkörte
Régi, klasszikus, kiváló minőségű vajkörtefajta. Fája erős növekedésű, nagy koronát nevel, későn termőre fordul, de hosszú életű és bőtermő.
Gyümölcse nagy vagy igen nagy, szabálytalan körte alakú. Héja sárgászöld, napos oldalon barnáspirosas. Húsa olvadó, vajasan lágy, rendkívül édes és illatos, kitűnő ízű desszertkörte. Szeptember második felében szedhető, fogyasztási érettségét október elejére éri el. Hűtve akár novemberig is eltartható.
A melegebb termőhelyeket kedveli, virágai érzékenyek a tavaszi fagyokra. Gondos metszéssel és jó tápanyagellátással biztosan terem.
Dr. Guyot Gyula
Francia eredetű, korai érésű fajta, amelyet gyors termőre fordulása és jó termőképessége jellemez. Fája középerős növekedésű, laza ágrendszerű. Gyümölcse középnagy vagy nagy, sárgászöld, napos oldalon barnáspiros árnyalattal. Húsa olvadó, fehér, nagyon zamatos és édes. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott.
Nagyon korai, augusztus elején érik, a nyári körtefajták között az elsők egyike. Friss fogyasztásra való, hűtve legfeljebb 1–2 hétig tárolható.
A magyar nyarakat jól viseli, a tavaszi fagyokra viszont érzékeny. Korai érésű, így a déli, napos fekvésű helyekre ajánlott.
Hardenpont vajkörte
Belgiumi eredetű, kiváló minőségű, késő őszi fajta. Fája erőteljes növekedésű, hosszú életű, későn fordul termőre, de termése elsőrangú minőségű. Gyümölcse nagy, szabályos körte alakú. Héja zöldessárga, néha rozsda- vagy pirosfoltos. Húsa olvadó, fűszeres, finom ízű, jellegzetes illatú. Kiváló desszertkörte.
Szeptember végén – október elején szedhető, fogyasztási érettségét novemberre éri el. Jól tárolható, hűtve decemberig is eltartható.
A meleg, védett fekvést kedveli, fagyzugos területeken nem ajánlott. Jó körülmények között megbízhatóan terem.
Hardy vajkörte
Szeptember közepétől fogyasztható, gyümölcse középnagy, színe jellegzetesen narancsos – barnáspiros mosottságú, legnagyobb részben parás, száraz tapintatú. Íze inkább édes, illatos. Jól tárolható, jól is szállítható, de nyomásra érzékeny. Részben öntermékeny, pollenadói: Clapp kedveltje, Vilmos, Hardenpont, Téli esperes. Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Ellenálló fajta.
Harrow Delight
Kanadai nemesítésű, korai érésű, rezisztens fajta. Fája középerős növekedésű, jó termékenységű, korán termőre fordul. Gyümölcse középnagy vagy nagy, szabályos alakú, sárgászöld, napos oldalon pirosas. Húsa fehéres, olvadó, édes, kellemesen fűszeres ízű. Friss fogyasztásra kiváló, de kompótnak is megfelelő.
Augusztus elején érik, a „Guyot” után közvetlenül. Rövid ideig, 1–2 hétig tartható el.
Kifejezetten jól alkalmazkodik a hazai körülményekhez. Tűzelhalással szemben ellenálló, ezért házikertbe és ökológiai termesztésbe is ajánlható.
Nojabraskaja (Más néven: Novemberi körte)
Orosz eredetű, késői érésű, rendkívül jó tárolhatóságú fajta. Fája erős növekedésű, egészséges, jól alakítható, későn virágzik. Gyümölcse nagy, zöldessárga, éréskor sárguló héjú, húsa sárgásfehér, kemény, roppanós, édes. Feldolgozásra, tárolásra és téli fogyasztásra kiváló.
Október közepén szedhető, fogyasztási érettségét novemberben éri el. Hűtve akár februárig is eltartható, ez a legjobb tárolhatóságú körték egyike.
Jól tűri a hideget és a betegségeket, megbízható fajta. Késői virágzása miatt ritkán károsítják tavaszi fagyok.
Packham’s Triumph
Ausztráliából származó, Magyarországon gyorsan terjedő, új fajta. Fája középerős növekedésű, edzett. Igen bőtermő. Gyümölcse szeptember végén szedhető, március-áprilisig jól tárolható. Íze nagyon kellemes, igen bőlevű, édes-savas, kiváló zamatú, kissé a Vilmoséra emlékeztető, nagy vagy igen nagy. Héjszíne éretten aranysárga, gyümölcsei nagyméretűek.
Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte.
Piros Vilmos
A Vilmos körte piros fedőszínű mutációja.
UTA
Magyar nemesítésű, középkorai fajta, amelyet bőtermő képessége és jó gyümölcsminősége miatt kedvelnek. Fája középerős növekedésű, jó elágazódású, korán termőre fordul. Gyümölcse nagy, zöldessárga, éréskor sárguló. Húsa olvadó, lédús, finom, enyhén savas-édes ízű. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas.
Szeptember első felében érik, a „Conference” előtt néhány nappal. Jól tárolható, hűtve október végéig eltartható.
Kiválóan alkalmazkodik a hazai viszonyokhoz, rendszeresen és megbízhatóan terem. Közepesen ellenálló a varasodással és a tűzelhalással szemben.
Vilmos
A világ legelterjedtebb körtefajtája, hazánkban is nagyon kedvelt. Optimális szedési ideje augusztus második-harmadik dekádja. Gyümölcse nagy, vagy középnagy, alakja szabályos körte. A gyümölcshéj éretten sárga, a napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, tetszetős. A gyümölcshús fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. 16 Brix-fokra érik. Fája közepes növekedési erélyű, kezdetben felfele törő, később szétterülő koronájú. Termőhelyre kevésbé igényes, jól alkalmazkodó fajta.
Porzói: Clapp kedveltje, Bosc kobak, Nemes Krasszán.
Japán körték:
Nijisseiki
Fája középerős vagy gyenge növekedésű. Igen korán termőre fordul, már a második évben nagy termésre képes. Szüreti ideje augusztus vége. Gyümölcse kemény, ropogós, igen lédús, frissítő. Héja sima, zöldes, éretten sárga. Jól tárolható, de vékony héja miatt érzékeny a manipulálásra.
Hosui
Fája erős növekedésű, felfelé törő koronát nevel. Korán termőre fordul, termőképessége jó. Augusztus 3-4. hete között szedhető. Gyümölcse középnagy, közepesen vastag héjú, színe egységesen aranybronzos, tetszetős nagy lenticellákkal. Húsa olvadó, lédús, kissé savas, néha kövecses. 2-3 hónapig tárolható. A japánok fő fajtája, a sorozat egyik legfinomabb körtéje.







