A gyümölcsöző kapcsolat

Fajtaleírások

Kajszibarack fajták

Kiemelt fajtáink

TSUNAMI®

Gyümölcs:

  • Érés: Nagyon korai.
  • Íz: Kiváló, aromás és édes, jól kiegyensúlyozott ízvilág. Ebben az időszakban a legízletesebb fajta, a cukortartalom éréskor 12-13%.
  • Hús/héj: A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj közepesen vastag, nem sérülékeny.
  • Tárolás: Polcon egy hétig, hűtőben két hétig tárolható.
  • Küllem: Kerekded/ovális alakú. Narancssárga alapszínen 60-70%-os vöröses bemosódás a napsütésnek kitett oldalon.
  • Méret/termőképesség: Megfelelő méret. Nagyobb termőképesség, mint a Spring Blush esetében, a termőképesség az ültetvény idősödésével javul. Szabadföldi kísérletek alapján 20t/ha termésmennyiség várható.
  • Szüret: 2-3 ütemben, a termés mennyiségétől és az ültetvény korától függően. 
    ! Fontos: Az első ütemet akkor kell elvégezni, amikor a gyümölcs eléri a 7-es értéket a színskálán (CTIFL). Kocsányszakadás nem jellemző.
    ! Figyelem: A korai szüret rontja a minőséget.
  • Szilvahimlő érzékenység: Toleráns.

Fa:

  • Növekedés: Közepes-jó, az ágak lapos állásúak.
  • Méret/kezelés: A természetes növekedés érdekében a támrendszerhez leginkább megfelelő metszésmódot kell választani.
  • Termőképesség: Jó és gyors hozam. A második és harmadik levélben lévő fák esetében ügyelni kell a termésmennyiségre és -eloszlásra az egyéves ágakon.

Virág:

  • Virágzás: Szabályos.
  • Megtermékenyítés: Porzói: GOLDRICH, TOM COT®, SOLEDANE, PINKCOT®, SYLRED, BIG RED®, SPRING BLUSH®, FLOPRIA.
  • Érdemes két porzót telepíteni az ültetvénybe.

 

SPRING BLUSH®

Gyümölcs:

  • Érés: Korai
  • Íz: Megfelelő érettségi állapotban jó, a cukortartalom éréskor 13%.
  • Hús/héj: A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj közepesen vastag, nem sérülékeny.
  • Tárolás: Polcon és hűtőben egy hétig tárolható.
  • Küllem: Kerekded/ovális alakú. Narancssárga alapszínen 60-70%-os vöröses bemosódás a napsütésnek kitett oldalon.
  • Méret/termőképesség: Megfelelő méretű, időnként nagyobb a kívánatosnál 2A(55%)/3A(35%). 20t/ha termés várható felnőtt gyümölcsösben.
  • Szüret: 2-3 ütemben.
    ! Fontos: Az első ütemet akkor kell elvégezni, amikor a gyümölcs eléri a 7-8-as értéket a színskálán (CTIFL). Nem érzékeny a szüret előtti hullásra
    ! Figyelem: A korai szüret rontja a minőséget.
  • Szilvahimlő érzékenység: Érzékeny.

Fa:

  • Növekedés: Közepes-jó, az ágak lapos állásúak.
  • Kezelés: Érdemes meghagyni az idősebb hajtásokat, a kétéves ágakon hozza a legjobb minőségű gyümölcsöt. A növekedési szakaszban metszés és ritkítás javasolt a megfelelő korona kialakulásához.
  • Termőképesség: Jó és gyors hozam. A jó minőség elérése érdekében érdemes kerülni az egyéves ágak termőrefordulását.

Virág:

  • Virágzás: Átlagos.
  • Megtermékenyítés: Porzói TSUNAMI®, TOM COT®, SOLEDANE, PINKCOT®, SYLRED, BIG RED®, EARLY BLUSH® vagy SWEET RED®
  • Érdemes két porzót telepíteni az ültetvénybe.

 

KIOTO

Gyümölcs:

  • Érés: A GOLDRICH után (+ 2-3 nap), kevéssel a BERGAROUGE® előtt (- 2- 3 nap)
  • Íz: Kiváló. Cukortartalom éréskor 13%.
  • Hús/héj: A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj sima, nem sérülékeny.
  • Tárolás: Jól tárolható. Repedésnek ellenálló.
  • Küllem: Előnyös küllemű, világos színű. A narancssárga alapszínen 2/3-3/4 arányban vöröses bemosódás.
  • Szüret: 2-3 ütemben.
    ! Fontos: Az első ütemet akkor kell elvégezni, amikor a gyümölcs eléri a 7-8as értéket a színskálán (CTIFL). Nem érzékeny a szüret előtti hullásra
  • Méret/termelőképesség: Közepes méretű. Termésmennyiség: 25-30 t/ha. Ritkítás és alapos téli metszés javasolt.
  • Szilvahimlő érzékenység: Érzékeny.

Fa:

  • Növekedés: Közepes-jó növekedésű. Termékeny alsó ágak. Ültetési terület: 6*3m vagy 5*3,5m. Egyenletes korona.
  • Kezelés: A szüretet követően meg kell tisztítani a korona belsejét, az új hajtások érdekében. Téli metszés javasolt.
  • Termőképesség: Jó és gyors hozam. Az idősebb ágak termékenyebbek, mint az egyévesek.

Virág:

  • Virágzás: Kora-kései virágzás. Jó pollenadója a BERGAROUGE® és az ORANGERED®Bhart fajtáknak, és kompatibilis a SYLRED-del.
  • Megtermékenyítés: Öntermékeny (virágok 30%-a termékeny).

 

További kajszifaták

 

Bergeron

Régi, francia fajta, mely az utóbbi időben nálunk is egyre keresettebb. Július végén érik, igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló, húsa finom, rostos, kemény. Virágai öntermékenyek, esős tavaszokon moníliára érzékenyek. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt, kedvelt fajta.

Gönczi magyar kajszi

Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta. Július közepén érik. Gyümölcse nagy. Íze az egyik legkedveltebb kajszi-íz, kiváló illat- és zamatanyagokkal. Friss fogyasztásra befőtt készítésre, lekvárnak és pálinkának is első osztályú. Minden kiskertbe javasoljuk, mert igen jól adaptálódik.

Harlayne

Július végén érő, részben öntermékeny, közepes gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű, kellemes ízű fajta. Korán színeződik, figyelni kell, nehogy túl korán, a szedési érettség elérése előtt szüreteljük. Késői virágzású, emiatt nagy termésbiztonságú fajta. Fája középerős növekedésű.

OrangeredSZB Bhart

Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta június végén-július elején érik, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegség-érzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Nem öntermékeny, porzó fajta feltétlenül szükséges mellé: Harogem, Harlayne, Fantasme, Bergeron, Hargrand, BergarougeSZB vagy GoldrichSZB.

Goldrich® Sungiant

Július elején-közepén érő, egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, a friss piaci fajták között a vezető helyet látja el. Nem betegség-érzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshús-keménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön, ezért is jó a termőképessége. Részben öntermékeny, porzó fajtái, az Aurora, Hargrand és a Pincot® ültetésével azonban még biztosabbá tudjuk tenni a termésmennyiséget.

Hargrand

Kevéssel a Goldrich® fajta után éri el szedési érettségét. Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű, részben öntermékeny (a Fantasme és Orangered fajták megporzóként való ültetése növeli a termésbiztonságot). Feltétlenül szükség van gyümölcsritkításra, különben leaprósodik, fája pedig legyengül és elöregszik!

Ceglédi óriás

Középérésű fajta, július elején-közepén érik. Gyömölcse nagy vagy nagyon nagy. Megnyúlt, oldalról kissé lapított tojásdad alakú. Héja világosabb narancssárga. Hússzíne narancssárga, húsa rostosabb, mint a Magyar kajszié. Éretten bőlevű. Íze kellemes édes-savas, de nem olyan aromadús mint a Magyar kajszi. Kőmagja nagy, magbele édes. Fája középerős növekedésű. Jó termőképességű fajta, részben öntermékeny.

Olvasnivalók

Ismerkedjünk a japánszilvával!

Sokáig úgy vélték, hogy a japánszilva kizárólag az északi szélesség 45 fokáig...

Tovább

A Drosophila suzukii bemutatása

A Drosophila suzukii az utóbbi évek új kártevőjeként jelent meg Európában, és egyre...

Tovább

A kivi

A kivivel kapcsolatban a legnépszerűbb tévhit, hogy déligyümölcs, így termesztése a mi...

Tovább