A gyümölcsöző kapcsolat

Alanyok

Körte alanyok

Pyrus betulifolia (Nyírlevelű körte)

Kifejezetten homok talajokra ajánlott, termése nagyon apró, magja kisebb más vadkörte fajtákénál. Használják a nashi alanyául, de a hazai vizsgálatok szerint is összefér a nemes körtékkel, emellett jól bírja a meszet és a szárazságot. Faiskolai előnye, hogy a gyökérzete bojtos, és szemzéskor jól adja a héját, ráadásul a lombja is egészséges, nem fogékony a varasodásra, a rozsdára, sem a tűzelhalásra. Levélfonáka erősen szöszös, ezért a rágó kártevők is kerülik. Termése egészen apró.

Vadkörte

A fája erőteljes növekedésű, terebélyes koronát nevel. A ráoltott fajták erős növekedésű, egészséges és hosszú életű fák, később fordulnak termőre, mint a birs alanyúak és alternanciára hajlamosabbak, ha az alkalmazott termesztéstechnológia nem megfelelő. A vadkörte magoncokra jellemző, hogy jobban elviselik a talaj magas mésztartalmát és az öntözetlen körülményeket, illetve az átmeneti vízborítottságot, mint a birs.  Hátrányuk az erőteljes növekedés és az oltványok gyér gyökérzete (legtöbbször 2-3 db hosszú, lefelé törő, erős karógyökeret nevel). Sarjképzésre kevésbé hajlamosak, mint a birs alany és a téli fagyokra is kevésbé érzékenyek. Gyökérgolyvára és Pseudomonas-ra érzékenyek, tűzelhalásra szintén, nematódákra viszont kevésbé érzékenyek, mint a birs alanyok.

Ba 29

A birsek, naspolyák és körték népszerű alanya. Korai termőrefordulást és kiváló termőképességet eredményez. A magas talajvízszintet jól elviseli, míg a szárazságot rosszul tolerálja. A gyökérgolyvával, Phytophthora-val és Eriosoma-val szemben jó rezisztencia jellemezi. Hajlamos a sarjképzésre, gyökérzete gyenge, esetenként támrendszert igényel.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább