A gyümölcsöző kapcsolat

Alanyok

Mandula alanyok

Rootpac® R (Prunus cerasifera x Prunus dulcis)

Az Agromillora cég nemesítette a Rootpac® R mirobalánszilva-mandula hibridet. Növekedési erélye erős. Jól összefér a szilva-, őszibarack- és nektarinfajtákkal, de megfelelő lehet néhány mandula- és kajszibarackfajtához is. A ráoltott fák bőtermők lesznek, fajtától függően 2-5 nappal korábban érhetnek, mint a hagyományos alanyokon A gyümölcsméret kiváló a Rootpac® R alanyú fákon. Nagyon jól adaptálódik különböző klimatikus viszonyokhoz, az újraültetést is nagyszerűen tűri. Szilárd szövetű, felálló növekedésű alany, faiskolai termesztésben is kiváló. A hideget is jól tűri, klorózisra nem hajlamos, gyökérgolyva-érzékenysége még nem ismert, a kórokozó talajgombáknak általában ellenáll.

Rootpac®20 (P. besseyi x P. cerasifera)

Szilva hibrid, amit szintén az Agromillora cég nemesített. Kis növekedési erélyű, a GF 677-es alanynak kb. 40-50%-a. Jó a kompatibilitása az őszibarackkal, nektarinnal, japán szilvákkal és a mandulával, de kompatibilis néhány kajszi fajtával is. Nagy termőképességet eredményez, javítja a gyümölcsök méretét és minőségét. Legtöbb fajta esetében előrébb hozza a termésérés idejét. Nagyon jól alkalmazkodik a különböző klimatikus viszonyokhoz, egyaránt alkalmazható hideg vagy meleg klímaviszonyok között is. Jól bírja a hidegebb, kötött talajokat is. A klorózissal szemben mérsékelten toleráns, a gyökérgolyvára érzékeny.

Rootpac®40 (Prunus dulcis x Prunus persica) x (Prunus dulcis x Prunus persica)

A Rootpac® 40 mandulabarack-hibrid az Agromillora cég nemesítési programjából származik. Egyenes, felálló növekedésű, a Garnemhez hasonló a habitusa, 25-30%-kal kisebb a növekedési erélye, mint a GF677 alanynak, de a gyökerek kiválóan rögzítik a fát a talajban. Kiváló az affinitása az őszibarack-, nektarin-, mandula- és egyes japánszilva-fajtákkal. A ráoltott fák nagyon bőtermők, a gyümölcsök nagyok lesznek és érési idejük 3-7 nappal korábbi, mint a hagyományos fajtákon. Minden klímához jól adaptálódik, de kitűnik a jó hőtűrő képességével is. Faiskolai termesztésre szintén jó, nem elágazó. Klorózisra, fonálférgekre toleráns, viszont gyökérgolyvára érzékeny.


Rootpac® alanyok növekedési erélye

forrás: https://www.agromillora.com/en-us/agromillora-rootstock/rootpac20/

Saint Julien

A Prunus insititia fajhoz tartozó Saint-Julien szilvákból Franciaországban szelektált, fás- és hajtásdugványozással szaporítható klón. Igen elterjedt, szilva- és őszibarack alanyaként egyaránt alkalmas. Jól összefér minden szilvafajtával és a ringlókkal. A gyökérgolyvára nem érzékeny, de a szárazságra érzékeny. Egyes adatok szerint az újratelepítést is jól tűri és a meszes talajokat is elviseli. A baktériumos rákra érzékeny. Csemetéje és az oltvány gyökere kiszáradásra hajlamos, átültetéskor gondosan kell kezelni. Hazánkban is télálló, a faiskolában jó eredményeket adott. Növekedése féltörpe vagy középerős.

GF677

Jelenleg a legjobbnak tartott őszibarack- és mandulaalany a GF677 mandulabarack-hibrid. Franciaországból származó, természetes eredetű mandulabarack- (Amygdalopersica hybrida) hibrid. Merisztémaszaporítású csemetéi az oltványfaiskolákban kiválóan erednek, jól vastagodnak, szomorúfűzre emlékeztető, csüngő hajtásrendszerűek. Az őszibarackfajták ezen az alanyon igen erősen növekednek, termőképességük kiváló lesz. A GF677 jól viseli a száraz, meszes talajokat, és nagy erénye, hogy az újratelepítést is nagyszerűen tűri. Fonálférgekkel szemben rezisztens, gyökérgolyvára közepes az ellenálló képessége. A magas talajvízszintet nem szereti. Hosszú a vegetációs ideje, nehezen holtat lombot, ezért későn szemezhető: ne termeljük ki korán, mivel korán leve-terve fokozottan érzékennyé válik a téli fagyokra. Magyarország őszibarack- és mandulatermesztő körzeteiben mindenhol bevált.

Garnem

A Garnem mandulabarack-hibrid a merisztéma mandulabarack-alanyok minden jó tulajdonságával rendelkezik, és fa-iskolai szempontból külön kiemelendő a sötétvörös levélszíne, amivel nagyon megkönnyíti a szemzés utáni vadalásokat. Növekedési erélye a GF677 alanynál egy kicsit gyengébb, az affinitása az őszibarackokkal és a mandulákkal kiváló, a rá szemzett oltványok erős növekedésűek és korán teanőre fordulnak Ha nincs elég GF677, ezzel az alannyal helyettesíthető.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább