A gyümölcsöző kapcsolat

Fajtaleírások

Japánszilva fajták

 

Angeleno

Erős növekedésű, dús levélzetű koronája nyitott. Korai virágzású, keresztbeporzást igényel. Jó porzói a korai virágzású japánszilva fajták, mint a Friar, Santa Rosa, Laroda és a Black Star, illetve a cseresznyeszilva. A gyümölcs kerekded formájú, aszimmetrikus és enyhén lapított, súlya kb. 50g. Október elején szüretelhető. Tetszetős küllemű, a héj vöröseskék, vékony, kevés a látható paraszemölcs. A hús színe narancssárga, kellőképpen lédús és zamatos. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. Az időjárás jelentősen befolyásolja az ízét: napos, meleg nyarakon kellemes ízű, hűvös, esős nyarakon azonban romlik az ízminőség. Meleg éghajlatra javasolt. Levéllyukasodásra mérsékelten érzékeny.

Black Amber

Az amerikai és a mediterrán termőterületek egyik legkedveltebb japánszilva fajtája. Átlagos növekedésű. A korona nem kifejezetten sűrű, sok keskeny, megnyúlt levele van. Korán virágzik és idegen pollent igényel. Jó porzói a korai virágzású japánszilva fajták, mint a Santa Rosa, a Friar és a Queen Rosa, illetve a cseresznyeszilva. A gyümölcs nagy, súlya kb. 65g. A héja vékony és vöröseskék, húsa sárga, tömör, ízletes és aromás. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. Meleget igényel. (Lengyelországi klíma alatt szeptember közepén szüreteleik).

Fortune

Amerikai fajta. Elfogadható növekedésű, piramis alakú koronája nyitott és kellőképpen széles. Korai virágzású, levelei ősszel sokáig fennmaradnak. A tapasztalatok szerint ellenáll a fagynak. Viszonylag korán virágzik. Nem öntermékeny, ezért idegen pollent igényel. Jó porzói a Santa Rosa, a Black Amber és a japánszilva-cseresznyeszilva hibridek. Gyümölcse nagy (kb. 90g) és szeptember elején szüretelhető. Héja vastag és erős, intenzív rózsaszínes bemosódással. Húsa sárga, kifejezetten ízletes és enyhén aromás. A mag kicsi, nehezen válik el a hústól. Jól bírja a szállítást és hidegben hosszú ideig tárolható. Hobbikertészeknek és üzemi termesztésre egyaránt javasolt.

Obilnaja

Közepes méretű gyümölcse ovális alakú, súlya 36-40g. Július 20-30. között szüretelhető, jellemzően egy héttel a Ruth Gerstetter után. A héj színe mély borvörös, a húsa vöröses-sárga vagy rózsaszín, íze kifejezetten kellemes. Magja feltűnően kis méretű, és nehezen válik el a hústól. Jó termő, számos nyugat-európai országban is termesztik, köztük Olaszországban és Franciaországban. A gyümölcs külleme alapján hobbikertészeknek és üzemi termelőknek egyaránt ajánlott.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább