A gyümölcsöző kapcsolat

Fajtaleírások

Nektrarin fajták

Faiskolai kínálatunk

A nektarin (Prunus persica var. nucipersica) a barack rokona, de sima, szőrzet nélküli héjával és intenzív aromájával különleges élményt nyújt. A nektarin a meleg, napos fekvést és jó vízellátottságú talajt kedveli, a hazai éghajlati viszonyok között megbízhatóan terem. Gyümölcsei friss fogyasztásra, kompótnak, lekvárnak és befőttnek egyaránt alkalmasak. Faiskolánk kínálatában a jól bevált, bőtermő és ízletes fajták mellett modern nemesítéseket is kínálunk, így a korai, középidőben és késői érésű típusokból is választhatnak a kerttulajdonosok és termesztők.

Andosa

Középidőben érő, nagy termőképességű, sárgahúsú nektarin fajta, amely erős növekedésű, jól alakítható koronát fejleszt. Megbízhatóan terem, és kiválóan alkalmazkodik a magyarországi ültetési körülményekhez, jó tápanyagellátottság mellett bő termést ad, a gyümölcsök egyöntetűen nagy méretűek.

Gyümölcse nagy, gömbölyű, héja mélypiros, fényes, sárgás alapszínnel, rendkívül tetszetős. Húsa sárga, kemény, lédús és édes, enyhén savas, finom ízvilágú. Magvaváló, így feldolgozásra is kiváló. Kiváló friss fogyasztásra, lekvárnak és befőttnek egyaránt alkalmas.

Hazai körülmények között július második felében, általában a Redhaven környékén érik, egyenletes ütemben, egyszerre szedhető. Hűtve 8–10 napig jól tárolható, szállíthatósága jó, nem hajlamos a nyomódásra. A gyümölcshús szilárdsága miatt kereskedelmi célra is alkalmas.

Az Andosa jól viseli a kontinentális klímát, a tavaszi fagyokat közepesen jól tűri. A melegebb, napos fekvést kedveli, rendszeres öntözés mellett különösen bőtermő. Betegségekre – különösen levélfodrosodásra és moníliára – közepesen érzékeny, ezért megelőző növényvédelem ajánlott.

Caldesi 2000

A Redhaven előtt kb. 1 héttel érő, intenzív fedőszínű, nagy gyümölcsű, fehér húsú nektarin. Íze jó, félig magvaváló. Fája erős növekedésű, feltörő habitusú, termőképessége nagy. A téli nagy lehűléseket közepes mértékben tolerálja.

Flavortop®

Modern amerikai nemesítésű, középkorai érésű nektarinfajta. Fája középerős növekedésű, bőtermő, korán termőre fordul, jól alakítható koronát nevel. Gyümölcse középnagy, szabályos, élénk narancssárga alapszínnel és piros fedőszínnel. Húsa kemény, lédús, intenzíven aromás, édes-savanykás ízű. Friss fogyasztásra kiváló, de kompótnak, lekvárnak vagy befőttnek is alkalmas.

Július elején – közepén érik, középkorai érésű fajta. Hűvös, száraz helyen 5–7 napig tartható, szállításra alkalmas.

A hazai éghajlatot jól tűri, napos, védett fekvésben bőtermő. Tűzelhalással és kártevőkkel szemben mérsékelten érzékeny, ezért rendszeres növényvédelem javasolt.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább