A gyümölcsöző kapcsolat

Fajtaleírások

Kajszibarack fajták

 

BERGAROUGE ® Avirine

Sharka vírus rezisztens kajszibarack. A Magyar kajszi után érik, a középkései fajták közé tartozik, a Bergeron és az Orangered keresztezéséből jött létre.
Gyümölcse: gömbölyded, Orangered típusú, nagyon tetszetős színeződésű.
Héja: sötét narancssárga színű, a napos oldalon piros fedőszín borítja.
Húsa: mély narancsszínű, kemény, de leves.
Cukortartalma: 13-15 Brix.
Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Jól tűri a manipulálást.
Porzója: Bergeron
A Bergerouge az INRA terméke, az Aramis csoport tagja, ahová kizárólag azon kajszik tartozhatnak, melyek Sharka vírus (PPV: plum pox virus) rezisztensek.

Bergeron

Régi, francia fajta, mely az utóbbi időben nálunk is egyre keresettebb. Július végén érik, igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló, húsa finom, rostos, kemény. Virágai öntermékenyek, esős tavaszokon moníliára érzékenyek. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt, kedvelt fajta.

Budapest

Középidőben virágzik, a Magyar kajszi után 13-16 napra érik, július végén – augusztus elején, öntermékeny. Húsa narancssárga, magvaváló, közepesen kemény, kevésbé lédús. Íze savas. Fagyérzékenysége közepes, sarka vírusra kissé érzékeny, fája rákosodásra, gyümölcse a monília fertőzésére hajlamos. Gyümölcs elsősorban befőtt készítésére használható.

Ceglédi bíborkajszi

Korán termőre forduló, öntermékeny fajta. Lének, befőttnek és friss fogyasztásra is kiválóan alkalmas, de egyenetlen érése ront a felhasználhatóságán. Gyümölcse nagy, héj színe narancssárga, bíborpirossal nagyban bemosott. Húskeménysége egyenetlen. Gyümölcshús színe sötét narancssárga, rostos, lédús, sajátságos zamatú. Középidőben virágzik, a Magyar kajszi után 1-5 nappal érik, de jóval előbb színeződik. A késő téli és a tavaszi fagyokra igen érzékeny, ezért sík vidékre nem ajánlott. Sharka vírussal és a citospórás fertőzéssel szemben viszonylag toleráns. Moníliára érzékeny.

Ceglédi óriás

Középérésű fajta, július elején-közepén érik. Gyömölcse nagy vagy nagyon nagy. Megnyúlt, oldalról kissé lapított tojásdad alakú. Héja világosabb narancssárga. Hússzíne narancssárga, húsa rostosabb, mint a Magyar kajszié. Éretten bőlevű. Íze kellemes édes-savas, de nem olyan aromadús mint a Magyar kajszi. Kőmagja nagy, magbele édes. Fája középerős növekedésű. Jó termőképességű fajta, részben öntermékeny.

Ceglédi Piroska

Ceglédi óriás és Magyar kajszi utód. Korán termőre forduló, kiváló termőképességű fajta. Friss fogyasztásra ajánlott, Húsa világossárga, leves, illatos, de csak teljes éretten zamatos, hajlamos a puhulásra. Középidőben virágzik, a Magyar kajszi előtt 5-7 nappal szakaszosan érik. Önmeddő, pollenadói: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi és Pannónia. Fagyérzékenysége közepes. Sharka vírusra közepesen, gnomóniára kevésbé érzékeny, moníliára érzékeny.

Goldrich ® Sungiant

Július elején-közepén érő, egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, a friss piaci fajták között a vezető helyet látja el. Nem betegség-érzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshús-keménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön, ezért is jó a termőképessége. Részben öntermékeny, porzó fajtái, az Aurora, Hargrand és a Pincot® ültetésével azonban még biztosabbá tudjuk tenni a termésmennyiséget.

Gönczi magyar kajszi

Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta. Július közepén érik. Gyümölcse nagy. Íze az egyik legkedveltebb kajszi-íz, kiváló illat- és zamatanyagokkal. Friss fogyasztásra befőtt készítésre, lekvárnak és pálinkának is első osztályú. Minden kiskertbe javasoljuk, mert igen jól adaptálódik.

Harcot

Korai érésű, Kanadában nemesített fajta. Középnagy, megnyúlt, sötét narancssárga gyümölcsei tömörek, megfelelő ízűek. Elég korán virágzik, mégis jó termésbiztonságú.

Hargrand

Kevéssel a Goldrich® fajta után éri el szedési érettségét. Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű, részben öntermékeny (a Fantasme és Orangered fajták megporzóként való ültetése növeli a termésbiztonságot). Feltétlenül szükség van gyümölcsritkításra, különben leaprósodik, fája pedig legyengül és elöregszik!

Harlayne

Július végén érő, részben öntermékeny, közepes gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű, kellemes ízű fajta. Korán színeződik, figyelni kell, nehogy túl korán, a szedési érettség elérése előtt szüreteljük. Késői virágzású, emiatt nagy termésbiztonságú fajta. Fája középerős növekedésű.

KIOTO

Gyümölcs:

 • Érés: A GOLDRICH után (+ 2-3 nap), kevéssel a BERGAROUGE® előtt (- 2- 3 nap)
 • Íz: Kiváló. Cukortartalom éréskor 13%.
 • Hús/héj: A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj sima, nem sérülékeny.
 • Tárolás: Jól tárolható. Repedésnek ellenálló.
 • Küllem: Előnyös küllemű, világos színű. A narancssárga alapszínen 2/3-3/4 arányban vöröses bemosódás.
 • Szüret: 2-3 ütemben.
  ! Fontos: Az első ütemet akkor kell elvégezni, amikor a gyümölcs eléri a 7-8as értéket a színskálán (CTIFL). Nem érzékeny a szüret előtti hullásra
 • Méret/termelőképesség: Közepes méretű. Termésmennyiség: 25-30 t/ha. Ritkítás és alapos téli metszés javasolt.
 • Szilvahimlő érzékenység: Érzékeny.

Fa:

 • Növekedés: Közepes-jó növekedésű. Termékeny alsó ágak. Ültetési terület: 6*3m vagy 5*3,5m. Egyenletes korona.
 • Kezelés: A szüretet követően meg kell tisztítani a korona belsejét, az új hajtások érdekében. Téli metszés javasolt.
 • Termőképesség: Jó és gyors hozam. Az idősebb ágak termékenyebbek, mint az egyévesek.

Virág:

 • Virágzás: Kora-kései virágzás. Jó pollenadója a BERGAROUGE® és az ORANGERED®Bhart fajtáknak, és kompatibilis a SYLRED-del.
 • Megtermékenyítés: Öntermékeny (virágok 30%-a termékeny).

Magyar kajszi C235

Ceglédi szelekció, friss fogyasztásra és valamennyi konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas. Gyümölcse középnagy, gömbölyded, oldalról kissé lapított, húsa narancssárga, lédús. Középidőben virágzik, öntermékenyülő. Téli és tavaszi lehűlésre érzékeny. Sharka vírusra és Moníliára közepesen érzékeny. Jól szállítható és tárolható.

Mandulakajszi

Gyümölcs a nagy, oldalról lapított, erősen megnyúlt, mandula alakú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon színezett. Húsa világos narancssárga, leveses, kellemes kajszizamatú, középkemény. Jó konzisztenciája miatt kiemelkedően alkalmas befőzésre és exportra. Későn virágzik, virágai csak részben öntermékenyülőek. Pollenadója a Magyar kajszi C. 235. A Magyar kajszi után 5-7 nappal érik (középkései). Fagytűrése a Magyar kajsziénál jobb. Sharka vírusra közepesen, moníliára, gnomóniára nagyon érzékeny

Orangered SZB Bhart

Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta június végén-július elején érik, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegség-érzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Nem öntermékeny, porzó fajta feltétlenül szükséges mellé: Harogem, Harlayne, Fantasme, Bergeron, Hargrand, BergarougeSZB vagy GoldrichSZB.

Pannónia

Július végén érő jó zamatú, öntermékeny fajta. Gyümölcs nagy méretű, húsa rostos, lédús.

Pinkcot® Cotpy

Kevéssel az Orangered előtt érő, középkései és igen elhúzódó virágzású, gyümölcsminőségét és a gyümölcs kinézetét tekintve az Orangered-hez hasonló fajta, de sokkal többet és biztosabban terem. Gyümölcse nagyméretű, világos alapszínű piros fedőszínnel, kellemes ízű, kevesebb cukrot és több savat tartalmaz, így aromásabb. Fája jó ellenállóképességű, erős növekedésű, az egyéves vesszőkön is gazdagon virágzik. Részben öntermékeny, jó pollenadói a Tsunami®, Springblush®, Goldrich fajták. alternanciára nem hajlamos. A megfelelő gyümölcsméret eléréséhez a termésritkítás feltétlenül szükséges!

SPRING BLUSH ®

Gyümölcs:

 • Érés: Korai
 • Íz: Megfelelő érettségi állapotban jó, a cukortartalom éréskor 13%.
 • Hús/héj: A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj közepesen vastag, nem sérülékeny.
 • Tárolás: Polcon és hűtőben egy hétig tárolható.
 • Küllem: Kerekded/ovális alakú. Narancssárga alapszínen 60-70%-os vöröses bemosódás a napsütésnek kitett oldalon.
 • Méret/termőképesség: Megfelelő méretű, időnként nagyobb a kívánatosnál 2A(55%)/3A(35%). 20t/ha termés várható felnőtt gyümölcsösben.
 • Szüret: 2-3 ütemben.
  ! Fontos: Az első ütemet akkor kell elvégezni, amikor a gyümölcs eléri a 7-8-as értéket a színskálán (CTIFL). Nem érzékeny a szüret előtti hullásra
  ! Figyelem: A korai szüret rontja a minőséget.
 • Szilvahimlő érzékenység: Érzékeny.

Fa:

 • Növekedés: Közepes-jó, az ágak lapos állásúak.
 • Kezelés: Érdemes meghagyni az idősebb hajtásokat, a kétéves ágakon hozza a legjobb minőségű gyümölcsöt. A növekedési szakaszban metszés és ritkítás javasolt a megfelelő korona kialakulásához.
 • Termőképesség: Jó és gyors hozam. A jó minőség elérése érdekében érdemes kerülni az egyéves ágak termőrefordulását.

Virág:

 • Virágzás: Átlagos.
 • Megtermékenyítés: Porzói TSUNAMI®, TOM COT®, SOLEDANE, PINKCOT®, SYLRED, BIG RED®, EARLY BLUSH® vagy SWEET RED®
 • Érdemes két porzót telepíteni az ültetvénybe.

TSUNAMI ®

Gyümölcs:

 • Érés: Nagyon korai.
 • Íz: Kiváló, aromás és édes, jól kiegyensúlyozott ízvilág. Ebben az időszakban a legízletesebb fajta, a cukortartalom éréskor 12-13%.
 • Hús/héj: A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj közepesen vastag, nem sérülékeny.
 • Tárolás: Polcon egy hétig, hűtőben két hétig tárolható.
 • Küllem: Kerekded/ovális alakú. Narancssárga alapszínen 60-70%-os vöröses bemosódás a napsütésnek kitett oldalon.
 • Méret/termőképesség: Megfelelő méret. Nagyobb termőképesség, mint a Spring Blush esetében, a termőképesség az ültetvény idősödésével javul. Szabadföldi kísérletek alapján 20t/ha termésmennyiség várható.
 • Szüret: 2-3 ütemben, a termés mennyiségétől és az ültetvény korától függően. 
  ! Fontos: Az első ütemet akkor kell elvégezni, amikor a gyümölcs eléri a 7-es értéket a színskálán (CTIFL). Kocsányszakadás nem jellemző.
  ! Figyelem: A korai szüret rontja a minőséget.
 • Szilvahimlő érzékenység: Toleráns.

Fa:

 • Növekedés: Közepes-jó, az ágak lapos állásúak.
 • Méret/kezelés: A természetes növekedés érdekében a támrendszerhez leginkább megfelelő metszésmódot kell választani.
 • Termőképesség: Jó és gyors hozam. A második és harmadik levélben lévő fák esetében ügyelni kell a termésmennyiségre és -eloszlásra az egyéves ágakon.

Virág:

 • Virágzás: Szabályos.
 • Megtermékenyítés: Porzói: GOLDRICH, TOM COT®, SOLEDANE, PINKCOT®, SYLRED, BIG RED®, SPRING BLUSH®, FLOPRIA.
 • Érdemes két porzót telepíteni az ültetvénybe.

Olvasnivalók

Megrekedtünk a hagyományos mandulaalanyoknál

A vezető mandulatermesztő országokban (USA, Törökország, Irán, Spanyolország) erőteljes...

Tovább

Cseresznye és meggy tanulmányút Németországban és Csehországban

Június végén a Pullulo Faiskolai Kft. kollégái, néhány cseresznye- és meggy termesztéssel...

Tovább

Ellenálló ültetvények

A Kertészet és Szőlészet magazin 48. számában (2021. december 1.) a Tápiószecsőn...

Tovább