Kajszibarack fajták
Faiskolai kínálatunk
A kajszi (Prunus armeniaca) a magyar gyümölcstermesztés egyik legértékesebb és legkedveltebb gyümölcsfaja. Illatos, zamatos gyümölcsei friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra – lekvár, aszalvány, kompót – egyaránt kiválóak. A kajszi napfényigényes, melegkedvelő faj, amely a fagytól védett, jó vízellátottságú területeken terem megbízhatóan és bőven.
Faiskolánk kínálatában a hagyományos magyar fajták mellett modern, nagy gyümölcsű és jól szállítható nemesítések is megtalálhatók, így a korai, középidőben és későn érő típusokból is választhatnak termesztők és kiskerttulajdonosok egyaránt.
Faiskolánkban gondosan válogatott kajszifajtákat kínálunk, amelyek jól alkalmazkodnak a hazai éghajlati viszonyokhoz. A kajszi a meleg, napos fekvést és a fagytól védett helyet kedveli. A különböző érési idejű fajtáinkkal a szezon elejétől egészen nyár közepéig biztosítható az ízletes, illatos gyümölcs folyamatos ellátása.
Aprikyra
Francia nemesítésű, korai érésű fajta, amelyet erős növekedés, jó termékenység és látványos gyümölcsméret jellemez. Fája középerős növekedésű, jól alakítható, korán termőre fordul. Gyümölcse nagy, narancssárga, napos oldalon pirossal fedett. Húsa szilárd, édes, kellemes aromájú, friss fogyasztásra és exportra is kiváló. Jó szállíthatósága miatt piacos fajta.
Nagyon korai, a hazai viszonyok között június közepén szedhető, a „Ceglédi arany” előtt érik. Rövid ideig, 4–5 napig tárolható, de jól bírja a szállítást.
A hazai klímát jól tűri, koraisága miatt fagyzugos területekre nem ajánlott. Megfelelő helyválasztással megbízhatóan terem, virágai mérsékelten fagyérzékenyek.
Bergarouge® Avirine
A Bergerouge az INRA terméke, az Aramis csoport tagja, ahová kizárólag azon kajszik tartozhatnak, melyek Sharka vírus (PPV: plum pox virus) rezisztensek.
A Magyar kajszi után érik, a középkései fajták közé tartozik, a Bergeron és az Orangered keresztezéséből jött létre. Gyümölcse gömbölyded, Orangered típusú, nagyon tetszetős színeződésű, héja sötét narancssárga színű, a napos oldalon piros fedőszín borítja. Húsa mély narancsszínű, kemény, de leves. Cukortaratalma éréskor 13-15 Brix. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Jól tűri a manipulálást. Porzója: Bergeron
Bergeron
Régi, francia fajta, mely az utóbbi időben nálunk is egyre keresettebb. Július végén érik, igen jól tűri a fagyokat. Gyümölcse kissé megnyúlt gömb alakú, élénkpirosra színeződik, íze kiváló, húsa finom, rostos, kemény. Virágai öntermékenyek, esős tavaszokon moníliára érzékenyek. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt, kedvelt fajta.
Bergeval® Aviclo p.v.r.
Orangereddel egy időben érő, egyhén hosszúkás alakú, 65-75 g méretű gyümölcs, alapszínén 60% arányban vörös bemosódással. Jó ízű, kemény húsú, de lédús.Jól tárolható. Fája Bergeron habitusú. Öntermékeny.
Big Red®
Középidőben érő, amerikai eredetű fajta, amelyet látványosan piros gyümölcse és jó termőképessége miatt kedvelnek. Fája erőteljes növekedésű, szabályos koronát nevel.
Gyümölcse nagy, narancssárga alapszínű, 70–80%-ban pirossal fedett, tetszetős és piacos. Húsa sárgás-narancs, kemény, íze édes, enyhén savas. Friss fogyasztásra és exportra kifejezetten alkalmas. Július elején érik, közvetlenül a „Bergeron” környékén.
A kemény hús miatt jól szállítható, 5–7 napig eltartható. Jól alkalmazkodik a magyar klímához, a forró, száraz nyarakat jól viseli. Virágzása középkései, így a tavaszi fagyok ritkábban károsítják.
Budapest
Középidőben virágzik, a Magyar kajszi után 13-16 napra érik, július végén – augusztus elején, öntermékeny. Húsa narancssárga, magvaváló, közepesen kemény, kevésbé lédús. Íze savas. Fagyérzékenysége közepes, sarka vírusra kissé érzékeny, fája rákosodásra, gyümölcse a monília fertőzésére hajlamos. Gyümölcs elsősorban befőtt készítésére használható.
Ceglédi arany
Magyar nemesítésű, középkorai érésű, régóta elismert fajta. Fája erőteljes növekedésű, jól alakítható, megbízhatóan és rendszeresen terem. Gyümölcse középnagy vagy nagy, narancssárga, napos oldalon pirossal fedett. Húsa olvadó, lédús, kiváló ízű, friss fogyasztásra és feldolgozásra (lekvár, befőtt) egyaránt alkalmas.
Június végén, a „Gönci magyar kajszi” előtt néhány nappal érik. Éretten rövid ideig tárolható, hűtve 3–5 napig.
Jól bevált, a hazai körülményekhez kitűnően alkalmazkodott fajta. Közepes fagytűrő képességű, virágzása mérsékelten korai, így kevésbé veszélyezteti a tavaszi fagy.
Ceglédi bíborkajszi
Korán termőre forduló, öntermékeny fajta. Lének, befőttnek és friss fogyasztásra is kiválóan alkalmas, de egyenetlen érése ront a felhasználhatóságán. Gyümölcse nagy, héj színe narancssárga, bíborpirossal nagyban bemosott. Húskeménysége egyenetlen. Gyümölcshús színe sötét narancssárga, rostos, lédús, sajátságos zamatú. Középidőben virágzik, a Magyar kajszi után 1-5 nappal érik, de jóval előbb színeződik. A késő téli és a tavaszi fagyokra igen érzékeny, ezért sík vidékre nem ajánlott. Sharka vírussal és a citospórás fertőzéssel szemben viszonylag toleráns. Moníliára érzékeny.
Ceglédi óriás
Középérésű fajta, július elején-közepén érik. Gyömölcse nagy vagy nagyon nagy. Megnyúlt, oldalról kissé lapított tojásdad alakú. Héja világosabb narancssárga. Hússzíne narancssárga, húsa rostosabb, mint a Magyar kajszié. Éretten bőlevű. Íze kellemes édes-savas, de nem olyan aromadús mint a Magyar kajszi. Kőmagja nagy, magbele édes. Fája középerős növekedésű. Jó termőképességű fajta, részben öntermékeny.
Ceglédi Piroska
Ceglédi óriás és Magyar kajszi utód. Korán termőre forduló, kiváló termőképességű fajta. Friss fogyasztásra ajánlott, Húsa világossárga, leves, illatos, de csak teljes éretten zamatos, hajlamos a puhulásra. Középidőben virágzik, a Magyar kajszi előtt 5-7 nappal szakaszosan érik. Önmeddő, pollenadói: Ceglédi bíborkajszi, Magyar kajszi és Pannónia. Fagyérzékenysége közepes. Sharka vírusra közepesen, gnomóniára kevésbé érzékeny, moníliára érzékeny.
Goldrich Sungiant
Július elején-közepén érő, egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta, a friss piaci fajták között a vezető helyet látja el. Nem betegség-érzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshús-keménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön, ezért is jó a termőképessége. Részben öntermékeny, porzó fajtái, az Aurora, Hargrand és a Pincot® ültetésével azonban még biztosabbá tudjuk tenni a termésmennyiséget.
Gönczi magyar kajszi
Régi, Magyarországon elterjedt, ismert fajta. Július közepén érik. Gyümölcse nagy. Íze az egyik legkedveltebb kajszi-íz, kiváló illat- és zamatanyagokkal. Friss fogyasztásra befőtt készítésre, lekvárnak és pálinkának is első osztályú. Minden kiskertbe javasoljuk, mert igen jól adaptálódik.
Harcot
Korai érésű, Kanadában nemesített fajta. Középnagy, megnyúlt, sötét narancssárga gyümölcsei tömörek, megfelelő ízűek. Elég korán virágzik, mégis jó termésbiztonságú.
Hargrand
Kevéssel a Goldrich® fajta után éri el szedési érettségét. Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű, részben öntermékeny (a Fantasme és Orangered fajták megporzóként való ültetése növeli a termésbiztonságot). Feltétlenül szükség van gyümölcsritkításra, különben leaprósodik, fája pedig legyengül és elöregszik!
Harlayne
Július végén érő, részben öntermékeny, közepes gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű, kellemes ízű fajta. Korán színeződik, figyelni kell, nehogy túl korán, a szedési érettség elérése előtt szüreteljük. Késői virágzású, emiatt nagy termésbiztonságú fajta. Fája középerős növekedésű.
Kioto®
A GOLDRICH után (+ 2-3 nap), kevéssel a BERGAROUGE® előtt (- 2- 3 nap) érik. Gyümölcse előnyös küllemű, világos színű. A narancssárga alapszínen 2/3-3/4 arányban vöröses bemosódás .Kiváló íz, cukortartalom éréskor 13%. Gyümölcshúsa narancssárga színű, lédús és kemény. A héj sima, nem sérülékeny. Jól tárolható, repedésnek ellenálló. 2-3 ütemben szüretlehető, első szüret a színskála (CTIFL) 7-8-as értékénél javasolt. Nem érzékeny a szüret előtti hullásra. Termésmennyiség: 25-30 t/ha. Ritkítás és alapos téli metszés javasolt. Szilvahimlőre érzékeny. Korai-kései virágzású, öntermékeny, jó pollenadója a BERGAROUGE® és az ORANGERED®Bhart fajtáknak, és kompatibilis a SYLRED-del.
Lady Cot®
Középidőben érő, francia nemesítésű fajta, amelyet nagy termése és kiváló íze miatt világszerte termesztik. Fája erőteljes növekedésű, jó termőképességű, középkorán virágzik. Gyümölcse nagy, narancssárga, enyhén pirosas fedőszínnel, tetszetős megjelenésű. Húsa kemény, édes, aromás, jól szállítható. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, feldolgozásra és exportra.
Július elején érik, közvetlenül a „Ceglédi arany” után. Hűtve 7–10 napig is eltartható, hosszabb szállításra is alkalmas.
A hazai éghajlatot jól viseli, virágzása nem túl korai, így fagyveszély szempontjából kedvező. Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló.
Magyar kajszi C235
Ceglédi szelekció, friss fogyasztásra és valamennyi konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas. Gyümölcse középnagy, gömbölyded, oldalról kissé lapított, húsa narancssárga, lédús. Középidőben virágzik, öntermékenyülő. Téli és tavaszi lehűlésre érzékeny. Sharka vírusra és Moníliára közepesen érzékeny. Jól szállítható és tárolható.
Mandulakajszi
Gyümölcs a nagy, oldalról lapított, erősen megnyúlt, mandula alakú. Héja világos narancssárga, a napos oldalon színezett. Húsa világos narancssárga, leveses, kellemes kajszizamatú, középkemény. Jó konzisztenciája miatt kiemelkedően alkalmas befőzésre és exportra. Későn virágzik, virágai csak részben öntermékenyülőek. Pollenadója a Magyar kajszi C. 235. A Magyar kajszi után 5-7 nappal érik (középkései). Fagytűrése a Magyar kajsziénál jobb. Sharka vírusra közepesen, moníliára, gnomóniára nagyon érzékeny.
Memphis®
Késői érésű, modern nemesítésű fajta, amely nagy gyümölcseivel és kiváló ízével tűnik ki. Fája középerős növekedésű, korán termőre fordul és rendszeresen terem. Gyümölcse nagy, narancssárga, napos oldalon élénkpiros fedőszínnel. Húsa kemény, édes, intenzív ízű, jól szállítható. Friss fogyasztásra és exportra egyaránt kiváló.
Július közepén, a „Bergeron” után 5–7 nappal érik, a szezon zárófajtái közé tartozik. Hűtve akár 10 napig is eltartható, kiváló utóérési tulajdonságokkal.
Jól viseli a melegebb, napos fekvéseket, szárazságtűrése jó. Virágai mérsékelten érzékenyek a tavaszi fagyokra, megbízható termőképesség jellemzi.
Orangered Bhart
Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta június végén-július elején érik, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegség-érzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Nem öntermékeny, porzó fajta feltétlenül szükséges mellé: Harogem, Harlayne, Fantasme, Bergeron, Hargrand, BergarougeSZB vagy GoldrichSZB.
Pannónia
Július végén érő jó zamatú, öntermékeny fajta. Gyümölcs nagy méretű, húsa rostos, lédús.
Pinkcot® Cotpy
Kevéssel az Orangered előtt érő, középkései és igen elhúzódó virágzású, gyümölcsminőségét és a gyümölcs kinézetét tekintve az Orangered-hez hasonló fajta, de sokkal többet és biztosabban terem. Gyümölcse nagyméretű, világos alapszínű piros fedőszínnel, kellemes ízű, kevesebb cukrot és több savat tartalmaz, így aromásabb. Fája jó ellenállóképességű, erős növekedésű, az egyéves vesszőkön is gazdagon virágzik. Részben öntermékeny, jó pollenadói a Tsunami®, Springblush®, Goldrich fajták. alternanciára nem hajlamos. A megfelelő gyümölcsméret eléréséhez a termésritkítás feltétlenül szükséges!
Spring Blush®
Korai érésű, kerekded/ovális alakú gyümölcsöt hoz. Narancssárga alapszínen 60-70%-os vöröses bemosódás a napsütésnek kitett oldalon. Megfelelő méretű, időnként nagyobb a kívánatosnál 2A(55%)/3A(35%). 20t/ha termés várható felnőtt gyümölcsösben. A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj közepesen vastag, nem sérülékeny. 2-3 ütemben szüretlehető, első szüret a színskála (CTIFL) 7-8-as értékénél javasolt. Nem érzékeny a szüret előtti hullásra, de a korai szüret rontja a minőséget. Szilvahimlőre érzékeny. Porzói TSUNAMI®, TOM COT®, SOLEDANE, PINKCOT®, SYLRED, BIG RED®, EARLY BLUSH® vagy SWEET RED®
Tsunami®
Nagyon korai, kiváló aromás és édes, jól kiegyensúlyozott ízvilágú. Ebben az időszakban a legízletesebb fajta, a cukortartalom éréskor 12-13%. Kerekded/ovális alakú. Narancssárga alapszínen 60-70%-os vöröses bemosódás a napsütésnek kitett oldalon. A gyümölcshús narancssárga színű, lédús és kemény. A héj közepesen vastag, nem sérülékeny. Polcon egy hétig, hűtőben két hétig tárolható. 2-3 ütemben szüretlehető, első szüret a színskála (CTIFL) 7-8-as értékénél javasolt, de a korai szüret rontja a minőséget. Nagyobb termőképesség, mint a Spring Blush esetében, a termőképesség az ültetvény idősödésével javul. Szabadföldi kísérletek alapján 20t/ha termésmennyiség várható. Szilvahimlőre toleráns. Porzói: GOLDRICH, TOM COT®, SOLEDANE, PINKCOT®, SYLRED, BIG RED®, SPRING BLUSH®, FLOPRIA.







